Sredi decembra bo Ljubljana gostila prvo delavnico Rails Girls, namenjeno dekletom in ženskam, ki želijo bolje spoznati spletne tehnologije. Udeležba na delavnici Rails Girls Ljubljana je brezplačna za vsa motivirana dekleta, predznanje programiranja ni potrebno, starostnih omejitev ni. Prijave sprejemajo do 7. decembra na: http://railsgirls.com/ljubljana.

Rails Girls je izobraževanje v sproščenem, neformalnem vzdušju. Za popestritev bodo poskrbela tudi kratka, praktično usmerjena predavanja o programiranju, oblikovanju in delovanju interneta na sploh, manjkale pa ne bodo niti zgodbe uspešnih programerk pri nas. Kot je povedala Anja Ažman, članica sicer šestčlanske ekipe, ki organizira prvi Rails Girls pri nas, se je prijavilo že 450 žensk, izbrali pa jih bodo 75.

Izvirno delavnico Rails Girls so organizirali novembra 2010 na Finskem. Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev, prostovoljcev, hitro razširil na vse konce sveta. Najbližje Sloveniji je bil v Zagrebu, kjer se je prejšnji mesec na delavnico Rails Girls prijavilo več kot štiristo visoko motiviranih in znanja željnih žensk.

Delavnica Rails Girls Ljubljana se bo začela v petek, 14. decembra, s prvim srečanjem udeleženk in mentorjev, ko je na vrsti »Installation Party«. Za ogrevanje bodo namreč najprej poskrbeli za namestitev vse potrebe programske opreme na prenosnike udeleženk, kar bo svojevrstno začetno medsebojno spoznavanje. Dan pozneje, v soboto, 15. decembra, pa bodo v majhnih skupinah pod vodstvom mentorjev povsem zares ustvarile svoje prve spletne aplikacije.

Spoznale bodo delovanje interneta in spletnih aplikacij, seznanile se bodo z osnovami programiranja, sklepale nova poznanstva in na zabaven način vstopile v programersko ter startup skupnost pri nas. Rails Girls je primeren za vse ženske, punce, matere in žene, ki želijo spoznati osnovna orodja za izvedbo svojih idej na spletu.

Bo morda naslednji Facebook nastal pod prsti katere izmed članic skupnosti Rails Girls? Se bodo iz ženskega udejstvovanja na spletu razvile prebojne ideje? »Delavnice so lahko odlična odskočna deska za samostojno podjetniško pot. Kajti še vedno je vse preveč pogosto dejstvo, da imajo dekleta mnogo dobrih idej, ki pa jih zaradi strahu pred programiranjem ne udejanjijo. Rails Girls je tukaj prav zato – za spodbudo, za navdih, za podporo puncam,« med drugim poudarja Anja Ažman. jpš