Izkušeni mački, mladci s sončnimi očali in slušalkami ter tudi kakšno dekle so minuli konec tedna v šentiljski igralnici Mond upali na srečo z delivci in zadostno mero znanja ter koncentracije za dobro uvrstitev. Mnogi najboljši slovenski igralci se sicer prvenstva niso udeležili, medtem ko so nekateri bolj poznani igralci, med njimi tudi Peter Poles, Dani Bavec in celo mojster turnirske igre v živo Alen Keser, hitro izpadli.

Poker v Sloveniji in svetu ne pozna krize

Format turnirja je bil sicer postavljen tako, da so se začetne stave (small in big blind) hitro višale, zaradi česar je bilo prostora za mojstrske poteze manj, večjo vlogo pa je odigrala sreča. Brez te bi državni naslov v pokru le stežka osvojil Igor Dražič - Iggy, ki je ob tem pokazal tudi veliko mero znanja, domov pa odšel s steklenim pokalom in 5138 evrov težjo denarnico. Na poti do zmage je premagal 134 igralcev, kar kaže na to, da je poker v Sloveniji še naprej zelo priljubljen. »Poker ne pozna krize, vsaj jaz je pri obiskih turnirjev ali spletni igri ne vidim,« je razkril svoja opažanja Keser, po mnenju mnogih eden najboljših slovenskih igralcev pokra v živo. Bavec, član ekipe PokerStars, prav tako meni, da se krize v pokru ne čuti, ravno nasprotno, poker igra vedno več ljudi. »Zaradi tega si je tudi vse težje priboriti konkurenčno prednost in se redno uvrščati na mesta, ki obljubljajo denarne nagrade,« je dejal Bavec.

Le z branjem knjig ne postaneš vrhunski pokeraš

Jasno, knjig o strategiji za igranje pokra, člankov in videov na spletu je malo morje, znanje o pokru pa je zato z vsakim dnem dostopno širšemu krogu ljudi. A izkušeni igralci pokra se strinjajo s tem, da so knjige in članki eno, koristna raba tako pridobljenega znanja pa nekaj povsem drugega. In če si je z obsežno literaturo mogoče odločno izboljšati igro na spletu, ima igranje pokra v živo še kakšno dodatno razsežnost, ki jo je verjetno precej težje usvojiti. »Pri igri v živo je treba imeti precej več potrpežljivosti, znanja psihologije, pomemben je timing, navsezadnje pa tudi ni enostavno sedeti za mizo pet ali deset ur, ohranjati koncentracijo in preudarno sprejemati odločitve,« je bil jasen Keser, ki opaža, da so pokeraši, vajeni igranja na spletu, pogosto premalo potrpežljivi. Večina igralcev spletnega pokra ima namreč hkrati odprtih več miz, zaradi česar so pogosto navajeni na visoko hitrost igre, ob tem pa imajo slabše oko za ocenjevanje govorice telesa nasprotnikov kot tudi nadzora nad lastnimi čustvi.

Disciplina in potrpežljivost ključni za uspešno igranje pokra v živo

Čeprav pogosto ni bilo lahko, ima Keser danes dovolj izkušenj, da se le nasmeje, ko izgubi proti slabšim kartam, obrne list in gre naprej. »Dokler ima igralec še nekaj žetonov, ostaja v igri, in mnogi neizkušeni igralci pozabljajo na to,« pri tem opozarja Keser, k čemur Bavec dodaja, da se igralci pokra v živo ločijo na tiste, ki imajo visoko stopnjo lastne discipline, in tiste, ki klecnejo pod težo čustev. »V bistvu gre za preslikavo življenja; če je igralec sposoben ustaviti film, ponovno premleti vse argumente in se na podlagi tega odločiti, je na dobri poti do uspeha,« je slikovit Bavec. Proces do tega, da nekdo postane resnično dober igralec pokra, je zaradi tega dolgotrajen. »Tudi zakonitosti šaha se lahko nekdo nauči v zelo kratkem času, a da dejansko izostri svoj radar do te mere, da je sposoben predvideti vse možne scenarije..., to je pa zelo zahteven, vendar ključen proces na poti do izvrstnega šahista ali pokeraša,« razmišlja Bavec. Dandanes je lahko dober igralec pokra le tisti, ki stalno nadgrajuje svoje znanje in oblikuje lastno igro. To pa med drugim pomeni sposobnost učiti se na svojih napakah in jih ne ponavljati, postati psihološko stabilen in podkovan z znanjem. jb