Povod za veselje so tradicionalni adventni sejmi: glavno mesto istoimenske avstrijske zvezne dežele Salzburg so odeli v pravljične in še bolj razkošne barve. Eden največjih, Christkindlmarkt, znameniti salzburški božični sejem pred stolnico z več kot petstoletno tradicijo, v goste vabi že od sredine novembra. Lesene stojnice se tam že dobrih deset dni šibijo pod težo novoletnih okraskov, figuric za jaslice, lectovih src, praženih mandljev, pletenin, suhega sadja in čokoladnih izdelkov.

Kuhano vino, punč ali vroč čaj vam, ob doplačilu seveda, postrežejo v ličnih keramičnih skodelicah, ki so lep spominek. Tudi za razne žgane pijače ali jajčni liker se zdi, da tečejo v potokih, medtem ko lačne želodce tolaži pestra ponudba vročega krompirja z različnimi nadevi, carskega praženca, raznih cmokov in klobas. Najprivlačnejša gostinska stojnica? Kakor za koga, med zmagovalnimi »moram poskusiti« ponudniki je glede na prešerne obraze številnih domačinov zagotovo tudi Salzburger Bosna Grill…

Veseljaški dvorec

Z baklami osvetljeno ter s kar 13.000 rdečimi majhnimi in velikimi kroglami okrašeno dvorišče dvorca Hellbrunn, sicer svetovno znano po vodometih in vodnih igrah, te dni zaradi zamrznjenih vodnjakov in fontan res ni raj za osvežitve željne zabavljače, je pa zato zaradi adventne tržnice priljubljeno zbirališče častilcev prihajajočih praznikov. Tudi tam diši po pečenem kostanju, medenjakih, cimetovih snežnih kepah, sladkorni peni in drugih »obveznih« mesnatih prazničnih specialitetah.

Pestro, mamljivo in z nakupovalno mrzlico prežeto vzdušje vlada tudi v salzburških trgovinicah s spominki in pregrešno dragih butikih. O gospodarski krizi tam ni ne duha ne sluha. Ne ravno poceni znamenite pivnice, kavarne in gostilne so priljubljen cilj tujih turistov, še posebno oblegani so lokali v najbolj znameniti Žitni ulici (Getreidegasse). Ta se ponaša s številnimi privlačnimi hoteli, med katerimi mesto najprestižnejšega pripada Zlatemu jelenu. Njegovi zidovi so stari več kot 600 let, ponudba je prvovrstna. Cena nočitve v dvoposteljni sobi? Od 500 evrov naprej... Z zajtrkom, jasno…

Kaj je treba doživeti?

Vsekakor si med obiskom Salzburga, enega najbolj kulturno obarvanih evropskih mest in prizorišča snemanja enega najbolj znanih hollywoodskih filmov vseh časov Moje pesmi, moje sanje, vzemite čas za obisk katerega izmed številnih muzejev (piva, narave, igrač, sodobne umetnosti…). Nikakor ne smete izpustiti Mozartove rojstne hiše, v kateri med drugim k ogledu vabijo otroške in mladinske fotografije največjega glasbenega umetnika v zadnji polovici 18. stoletja in njegovih družinskih članov ter violina in klavir, na katera je Mozart igral kot otrok. Cena vstopnice? V skladu z Mozartovim razkošnim in razsipnim življenjem boste odrasli zanjo odšteli polnih deset evrov, precej ceneje pa jo boste odnesli, če boste kupili tako imenovano SalzburgCard. Priročno kartico, ki vam v času štiriindvajsetih ur omogoča enkratne brezplačne oglede vseh mestnih znamenitosti in možnost brezplačne uporabe javnega prevoza, boste našli v mestnih informacijskih točkah; zanjo boste odšteli dvaindvajset evrov.

Zgodovinske navdušence bodo poleg številnih cerkva ob vznožju največje trdnjave v Evropi Hohensalzburg zagotovo prevzeli pokopališče sv. Petra in starodavne katakombe, izkopane v pečino. Glasbeni sladokusci si lahko privoščite koncert klasične glasbe ali celo »koncertno« večerjo ob soju sveč, sladkosnedi boste na svoj račun prišli ob pokušnji slastnih mozartovih kroglic. Toda nikar ne podlezite le tistim, ovitim v svetu dobro poznanih rdečkastih ovitkih proizvajalca Mirabell. Ta na obiskovalce Salzburga resda preži skorajda na vsakem koraku, toda tiste prave, originalne, še okusnejše in po recepturi iz leta 1890 ročno izdelane mozartove kroglice boste namreč našli le v čokoladnicah Fürst. Prepoznali jih boste po srebrnem ovitku z modrim napisom in verjemite – preverjeno so vredne greha!