Direktor podjetja Alemin Halal Aktar Zandeli, ki je tudi 49-odstotni lastnik podjetja, pravi, da se je zgodba z najemom proizvodnih prostorov nekdanje Mesne industrije Primorske (Mip) v Kromberku toliko zapletla, da se jim trenutno ne splača začeti proizvodnje. In to kljub temu, da jih najem stane le evro na mesec. Kje se je zataknilo, ni želel povedati. »Zagotovo pa bomo sodelovali na licitaciji za nakup Mipa v stečaju. Upam, da nam bo na dražbi uspelo. Po nakupu načrtujemo takojšen začetek proizvodnje. Nekaj delavcev že imamo. V prvi etapi bomo zaposlili najmanj 40 ljudi,« je povedal Aktar Zandeli.

Stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič, ki je nezadovoljen z obnašanjem Turkov, je potrdil, da bodo poskušali Mip prodati na licitaciji. Sprva jo je načrtoval za letošnji december, vendar je vse bolj prepričan, da je ne bo mogoče izpeljati v tako kratkem času. Najverjetneje jo bodo pripravili sredi januarja prihodnje leto. Poleg štirih firm, ki so poslale nezavezujoče ponudbe, se za Mip zanimajo še drugi, tudi iz Italije in Hrvaške. Za licitacijo sem se odločil, ker so bile ponujene ponudbe prenizke – od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov – in ker nihče ni povišal ponujene cene,« je dodal Benedejčič. Na novogoriškem sodišču je stečajni upravitelj predlagal izklicno ceno 12 milijonov evrov. Sodišče jo je povišalo še za milijon. Udeleženci licitacije bodo morali plačati tudi varščino v višini okoli 1,3 milijona evra.

Naj spomnimo, da so proizvodni prostori nekdanjega Mipa ocenjeni na 35 milijonov evrov, da so nezavezujoče ponudbe poslala poleg turške firme Alemin Halal (njihova ponudba ni bila najvišja) tudi tri slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z nepremičninsko dejavnostjo (Trgovsko upravljanje in GeoProM) in trgovino (Medusa). V skupnem paketu bodo na licitaciji poleg proizvodnih prostorov prodajali tudi blagovno znamko in recepturo za izdelavo mortadele.