Kombinacij, kako bi se lahko na zadnji dirki v Braziliji razpletla sezona, ki je štela že kar »morilskih« 20 preizkušenj, je bilo kar nekaj, a vsi so menili, da se Fernando Alonso (Ferrari) vseeno bori z mlini na veter. In res se je, čeprav je Španec spet naredil največ, kar je lahko s svojim dirkalnikom, a drugo mesto enostavno ni bilo dovolj. Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je bil namreč šesti, kar je bilo dovolj, da je še tretjič zapored postal svetovni prvak, s čimer je postal tudi daleč najmlajši trikratni prvak v zgodovini tega športa. Na izredno razburljivi in z dežjem začinjeni dirki je sicer slavil Britanec Jenson Button (McLaren Mercedes), stopničke pa je s tretjim mestom dopolnil njegov moštveni tovariš, Brazilec Filipe Massa.

Očitno so pri Red Bullu Vettlu na kolesa postavili pravi tank, kajti trčenje v tretjem ovinku z Brazilcem Brunom Senno (Williams Renault) je čudežno minilo brez večjih poškodb. Nemec, katerega primarna želja je bila le priti v cilj s točkami, je tako prvi krog dirke prevozil kot zadnji s poškodovanim bokom dirkalnika. A očitno so bile poškodbe manjše, kot bi si njegovi tekmeci želeli, sam pa se seveda ni predal. V nadaljevanju dirke pa ni bilo dolgčas nikomur, saj so dežne kaplje vedno znova začinile dogajanje na stezi. Ni veliko manjkalo, pa bi celotno srenjo presenetil Nemec Nico Hülkenberg (Force India), ki je dolgo časa vodil, na delno mokri stezi pa se je zapletel v dvoboj z Britancem Lewisom Hamiltonom (McLaren Mercedes), ga nespretno potisnil s steze in spravil ob zmago ali pa vsaj zmagovalne stopničke. Hamilton, ki se je s to dirko poslovil od McLarna, je bil seveda razočaran, zato pa je veselje moštvu prinesel njegov rojak. »Z zmago je najlepše končati sezono, ki ni bila enostavna, saj sem imel kar nekaj slabih dirk. Red Bull in Sebastian Vettel sta bila letos očitno premočna, tudi za nas, med konstruktorji pa nam ni uspelo prehiteti Ferrarija na drugem mestu. A nič ne de, vemo, kaj zmoremo in kaj znamo, naslednje leto se bo zgodba začela znova. Znanja in volje nam ne primanjkuje,« je povedal Jenson Button, katerega zmaga ni zadoščala, da bi McLaren v skupnem seštevku med ekipami prehitel Ferrari. Na koncu je zmanjkalo 60 točk.

Oba dirkača v rdečem sta namreč prišla na zmagovalne stopničke. Fernando Alonso je ponovno odpeljal odlično dirko, in čeprav ni postal prvak, lahko mirne duše zagotovimo, da je postal moralni zmagovalec te sezone. Kajti Ferrarijev dirkalnik je bil celotno sezono vse prej kot kos Red Bullu, občasno tudi McLarnu. Pa vendar je Španec vedno znova dobesedno čaral za volanom dirkalnika. »Ni lahko za vsega štiri točke izgubiti naslov prvaka. A vseeno sem lahko ponosen nase in na celotno ekipo, kajti res se nismo predali do zadnjega kroga zadnje dirke. Na tako nori dirki z dežjem, nenehnim prilagajanjem strategije in tudi preračunavanjem je bilo prav vse mogoče. Ni veliko manjkalo, pa bi Vettel odstopil že v prvem krogu. No, naslova prvaka nismo izgubili na zadnji dirki, ampak na dirkah, na katerih nisem osvojil nobene točke. Najbolj nas je točk stala dirka v Belgiji, ko je Grosjean poletel čez mojo glavo. In da, ta sezona je bila izredno naporna, na vsaki dirki smo morali dati od sebe več kot 100 odstotkov, da smo lahko držali korak z Red Bullom, ki pa je bil na zadnjih dirkah enostavno neulovljiv,« je pošteno priznal Fernando Alonso, ki pa vendarle lahko objokuje priložnost, da bi postal svetovni prvak. Tretjeuvrščeni Felipe Massa ni mogel skriti solz veselja na zmagovalnih stopničkah.

Nekaj malega besed zahvale je povedal Nemec Michael Schumacher (Mercedes), ki se s to dirko za vselej poslavlja od aktivnega dirkanja v formuli 1. Od leta 1991 je odpeljal kar 307 dirk, na 91 je zmagal, dosegel pa je še 61 prvih startnih mest in 77 najhitrejših odpeljanih krogov na dirki. »Z veseljem in olajšanjem zdaj dokončno predajam nemško dirkaško žezlo Sebastianu. Tako je mlad, pa je že trikrat postal svetovni prvak. Pred njim je še veliko uspehov, o tem sem prepričan. Ima vse, kar mora imeti dirkač, da bo nekoč presegel tudi moje rekorde,« je tekmecu in rojaku polaskal Michael Schumacher.

Sebastian Vettel je najnižjo točko sezone doživel na dirki v Nemčiji sredi julija, ko je za Alonsom zaostajal že za 44 točk, in takrat je govoril, da se bo moral zgoditi manjši čudež, če bodo hoteli še prehiteti Ferrari. Čudež se je očitno zgodil, a zanj so se morali rdeči biki zelo potruditi. Konstruktor dirkalnika Adrian Newey je na zadnjih nekaj dirkah zares napel vse moči in vse skupaj spet bolj prilagodil okusu Sebastiana Vettla, ki je v najbolj kočljivem delu sezone na dirkah od Singapurja do Indije zmagal štirikrat zapored, s tem pa več kot očitno v vlogo zasledovalca potisnil Ferrari. To pot se rdečim ni izšlo, glede na videno pa lahko pričakujemo, da bomo v prihodnje videli še veliko razburljivih dirk. A zdaj si bodo dirkači in preostali člani ekip najprej dodobra oddahnili in se odpravili na počitnice, kolesje celotnega cirkusa pa se bo kmalu spet začelo vrteti.