Dobrovo v Goriških brdih.Jernej Komel, nekdaj zaposlen v igralnem salonu Venko v Goriških brdih, in Stojko Simčič, delavec v hčerinski firmi anhovskega Salonita Inde, sta bila predsednika Zveze Sindikata azbestnih bolnikov Slovenije (SABS) v podjetjih. Danes doživljata pravo kalvarijo. Po njunem pripovedovanju sta se oba kmalu po ustanovitvi sindikatov SABS kot predsednika znašla na cesti.

Stojko Simčič se z vodstvom Salonita bori že štiri leta. Doslej je dobil šest tožb, postopek pa še vedno ni končan: »Štiri leta sem doma, plačo prejemam, ne smem pa hoditi na delo. Že pred načrtovano ustanovitvijo sindikata sem doživljal pritiske, odločno proti sindikatu je bilo celotno vodstvo firme.« Simčič je še dodal, da se je v tovarni dogajalo veliko nepravilnosti in da bo razkril vse karte, saj nima kaj izgubiti.

Še bolj tragična zgodba po besedah predsednika zveze SABS naj bi se dogajala v igralnici Venko v Goriških brdih. Vodstvo podjetja Trine, ki ima v lasti salon, je po ustanovitvi sindikata poleg predsednika odpustilo še osem zaposlenih. »Odpoved sem dobil iz poslovnih razlogov, ker naj bi podjetje slabo poslovalo, in to le teden dni po ustanovitvi sindikata. Tudi vsi moji kolegi, ki so ostali brez dela, so bili ali v vodstvu sindikata ali pa člani SABS,« razlaga Jernej Komel.

Iz javno dostopnih poslovnih podatkov je razvidno, da gre v primeru briškega igralnega salona za dobičkonosno podjetje. To je potrdil tudi Jure Srhoij, pravni zastopnik odpuščenih delavcev v podjetju Trine. »Namesto odpuščenih sindikalistov zaposlujejo študente, ki so ubogljivi, cenejši in praktično nimajo nobenih pravic. Vse kaže, da so sindikaliste odpustili namerno. Odločilo bo sodišče. Za pet odpuščenih se je postopek že začel, delodajalci pa se med drugim izgovarjajo tudi na to, da sploh niso vedeli za ustanovitev sindikata,« še pravi Srhoij. Dogajanja odgovorni iz igralnega salona Venko kot tudi anhovskega Salonita niso hoteli komentirati, češ da postopki na sodišču še vedno niso zaključeni.