Bertonclju se kvalifikacijski nastop ni najbolje posrečil, a se je zahvaljujoč rutini s sedmim dosežkom kvalifikacij in oceno 14,400 točke vseeno uvrstil v sobotni finale. "Najpomembneje, da je bilo dovolj za finale," je uvodoma s Češke sporočil telovadec Narodnega doma in v smehu odkrito dodal: "V resnici pa je bil pravi rodeo. Bilo mi je težko, ker sem bil na vrsti zadnji, 25. med kvalifikanti, tu v Ostravi pa nimajo ogrevalne dvorane, tako da sem dve uri dobesedno ležal, nato pa skočiš na orodje povsem neogret in nikakor nisem mogel dobiti tiste prave delovne temperature. Telovadimo namreč v veliki hokejski dvorani, tako da smo na ledu in je prav hladno."

Bertoncelj je pojasnil, da se je na konju zelo mučil: "Bil sem povsem trd od mraza in 'sohne' mi je bilo težko narediti, tako da sem se komaj rešil, da nisem padel z orodja. Do konca vaje sem se nekako izvlekel, a to ni bilo to. Najpomembneje je, da je finalni nastop tu."

Kljub današnjemu neposrečenemu nastopu pa se Škofjeločan vseeno spogleduje z mislijo, da bi se v finalu predstavil z novo, težko sestavo z izhodiščno vrednostjo 16,7 točke: "Priznam, malo me 'matra', da bi se preizkusil s težjo vajo. A kaj bom v resnici naredil, bomo videli, res pa bi bilo pametno, če bi skušal izpeljati težjo sestavo. Danes zvečer bom še malo razmislil o tem, končna odločitev pa bo padla tik pred zdajci. Dejstvo je, da sem skupno zmago že osvojil, tako da nisem prišel na Češko v lov za kakšnim posebnim rezultatom, ampak bolj za trening."

Belakova odlično, spodletel nastop Dimica na drogu

V današnjih kvalifikacijah je blestela Belakova, ki se je z drugim dosežkom (13,650) gladko uvrstila v sobotni finale. Ker se njena edina tekmica, ki bi jo v skupnem seštevku svetovnega pokala še lahko prehitela, po napaki ni prebila med najboljšo osmerico, je že jasno, da je mlada slovenska telovadka osvojila skupno zmago za sezono 2012. "Teja je zelo dobro skočila preskok in ima drugo oceno, kar je super. V kvalifikacijah na gredi pa je padla z orodja. Tam bi morala vajo narediti, pa bi se lahko borila še za eno skupno zmago, a zdaj ne bo v finalu," je dejal glavni trener ženske vrste Andrej Mavrič.

Med sobotnimi finalisti je tudi Alen Dimic, ki se mu je nastop na drogu ponesrečil (12,100), zato pa se je na bradlji z oceno 14,400 s šesto oceno uvrstil med najboljšo osmerico finalistov. Za las je brez finala ostal Rok Klavora na parterju, saj je imel s 14,350 točke deveti dosežek med kvalifikanti. Zgolj desetinka točke več bi pomenila šesto mesto in zanesljiv sobotni finalni nastop, Klavori pa so sodniki naknadno od ocene odbili desetinko.

"Ne vem, zakaj je prišlo do odbitka in res škoda, ker sem ravno zaradi tega ostal brez finala. Vaja sicer ni bila najboljša, imel sem zelo težke noge in morda sem se malo vlekel, a akrobatika je bila dobra, tudi zadnja diagonala mi je uspela. Izpeljal sem celotno težko sestavo in vseeno sem pričakoval vsaj desetinko ali dve višjo oceno," je po nastopu povedal 24-letni Ljubljančan. Na koncu se je izkazalo, da je bila sestava predolga, kar je botrovalo odbitku. Na parterju je dobro nastopil tudi Žiga Šilc, ki je imel s 13,750 točke 13. dosežek, a so ga nečisti doskoki stali boljše uvrstitve.

Poškodba Fione Novak

V današnjih kvalifikacijah so nastopili še Gregor Saksida, ki je bil na krogih deseti (14,050), Belakova je med nastopom na gredi padla z orodja (11,550), prav tako Ivana Kamnikar na dvovišinski bradlji (11. mesto; 11,950) in Fiona Novak (17.; 9,400). Slednji sta nastopili še na parterju, kjer je Kamnikarjeva prejela 11,900, Novakova pa 11,150, a si je pri zadnji akrobatiki poškodovala koleno, tako da so jo na nosilih odpeljali v bolnišnico na preglede.