Nova Gorica. Po šestih letih, ko se je v Novi Gorici med mestno občino in nekdaj prvim novogoriškim gradbincem, družbo SGP, vnel spor zaradi javnih zemljišč, se je na slovenskih sodiščih končala zgolj ena pravda. Sodišča so glede lastninske pravice na eni od garažnih hiš dala prav občini, zato likvidacijski upravitelj SGP Janez Artič napoveduje, da se bo pritožil na evropsko sodišče. Tudi sicer se je SGP pritožil na vse sodbe sodišč na prvi in drugi stopnji, prav tako Artič ne šteje več, koliko tožb zaradi zemljišč proti njim so vložile lokalne skupnosti. Vsaj zdi pa se, da sta strani le naredili korak naprej, saj sta obe izrazili željo po mediaciji za postopke, ki so bili na sodiščih sproženi letos.

Vsi drugi v preteklosti sproženi postopki se bodo še naprej odvijali po redni sodni poti. Artič sicer pojasnjuje, da se je pripravljen SGP dogovoriti za ureditev vseh odprtih medsebojnih vprašanj celovito in v paketu, a hkrati dodaja, da nikomur na Mestni občini Nova Gorica osebno ne zaupa več. Na mestni občini se borijo za 15 hektarjev zemljišč, večinoma parkirišč, pločnikov, cest in zelenic, za kar so v šestih letih porabili 250.000 evrov. V SGP pa so jih stroški likvidacijskega postopka – med njimi so tudi stroški odvetnikov in sodne takse – stali blizu 200.000 evrov. Medtem pa zaradi novogoriškega krča z zemljišči denimo že obupujejo v tamkajšnjem zdravstvenem domu, saj ni jasno, kdaj bi lahko začeli s prepotrebno širitvijo zdravstvenega doma.

Artič je že večkrat poudaril, da je lastnina sveta stvar in da kot likvidacijski upravitelj nikoli ni bil in nikoli ne bo pripravljen nikomur omogočiti nezakonite in brezplačne pridobitve katerega koli zemljišča, ki je v lasti družbe SGP Gorica v likvidaciji. Le v zadnjem poročilu upnikom je zapisal, da nima nič proti (smiselni) določitvi (dejanskih) pripadajočih zemljišč k stavbam in jih je pripravljen brezplačno prenesti na stanovalce, nikakor pa ne na občino Nova Gorica.

Zato se zna v Novi Gorici zaplesti še kje drugje kot zgolj pri pločnikih in parkiriščih. V SGP so denimo med brskanjem po dokumentaciji prišli do listin, ki po besedah Artiča nesporno dokazujejo, da je SGP v preteklosti v celoti financiral in zgradil celotno telekomunikacijsko infrastrukturo, sedaj pa jo uporablja in stanovalcem v več kot 4200 stanovanjih zaračunava Telekom Slovenije. Artič je Telekomu že predlagal odkup infrastrukture, a pravi, da zavračajo kakršen koli pogovor na to temo. »Enako je z Geoplinom, ki je v preteklosti gradil mestni plinovod v Novi Gorici ter pridobil gradbeno in uporabno dovoljenje za gradnjo mestnega plinovoda, ki poteka pretežno po zemljiščih v lasti SGP,« pravi Artič in se sprašuje, kako je lahko upravna enota takšno dovoljenje izdala, ne da bi bila SGP stranka v postopku.