Nihče ni pričakoval, da bodo pred kamerami Eurosporta ugnali množično švedsko falango, za katero je bil to glavna izbirna tekma. Reprezentance Kanade, Češke in Slovaške so že pravo merilo za prve tekme svetovnega pokala v soboto v Gallivareju. Vrhunec za Slovenke je bil nedeljski drsalni sprint in tretje mesto Katje Višnar za domačinko Ido Ingemarsdotter in nekdanjo olimpijsko zmagovalko, Kanadčanko Chandro Crawford. Blejka je bila konkurenčna tudi v velikem finalu, ki je bil lani njena največja šibka točka. Dolgo je vodila, kar sta tekmici po taktični plati znali obrniti proti Blejki.

Vesna Fabjan je tekla (le) v petek in soboto na daljših razdaljah. Na prvi tekmi na pet kilometrov v njej doslej šibki klasiki je z devetim mestom pritekla celo najmanjši zaostanek in tako najboljše točke FIS v zadnjih letih. Na deset kilometrov drsalno je bila najvišje Barbara Jezeršek (12. mesto): »Solidno, a pomembna so bila predvsem spoznanja o tehniki. Pri vzdržljivosti je šlo predvsem za iskanje optimalnega ekonomičnega ritma skozi vso tekmo, da se kljub utrujenosti še lahko osredotočim na tehniko. Švedinje so že super pripravljene.« Gracer je že odločil, da bo na štafetni tekmi nastopila omenjena trojica skupaj z Alenko Čebašek. Mladink Lee Einfalt kljub zmagi na deset kilometrov in Nike Razinger, ki je dosegla peto mesto v sprintu, (še) ne bo pridružil članicam.

Pravi preskok so naredili tekači. Rok Tršan je na prvi tekmi med člani v klasiki (10 km) celo pritekel najboljše točke FIS zadnje dobe. Za Richardsonom je zaostal le minuto in šest sekund. Tudi na 15 kilometrov drsalno je za zvezdnikoma Sodergrenom in Hellnerjem zaostal manj kot minuto, za Slovakom Bajčičakom, Čehom Kaukalom, zmagovalcem Vasaloppeta Brinkom pa še manj in gre na svetovni pokal v Gallivare. mm