Abanka Vipa bi z načrtovano 90-milijonsko dokapitalizacijo zadostila zahtevam Banke Slovenije, ki od tretje največje slovenske banke zahteva, da do konca leta količnik temeljnega kapitala (Core Tier 1) zviša nad 9 odstotkov. To je namreč ugotovil skrbni pregled banke, ki ga je opravila londonska svetovalna družba ERC. Koliko znaša količnik temeljnega kapitala, banka ni razkrila že od konca lanskega leta.

Po optimističnem scenariju bi Abanka potrebovala okoli 50 milijonov evrov dodatnega kapitala, medtem ko bi v primeru kriznega scenarija morala izvesti bistveno večjo dokapitalizacijo, kot jo načrtuje. Uresničitev kriznega scenarija je sicer malo verjetna. Ta scenarij namreč predvideva, da bi vsi upniki, ki s plačilom zamujajo več kot 90 dni, končali v stečaju, banka pa bi uspela unovčiti le manjši del zavarovanj. Povzetek skrbnega pregleda je od včeraj na vpogled vsem delničarjem in potencialnim vlagateljem, a le če ti pred tem podpišejo izjavo o nerazkrivanju podatkov. Revizorji ERC za izvedeni skrbni pregled niso prevzeli nobene odgovornosti, prav tako pa pri pregledu posojil niso ovrednotili nepremičnin, s katerimi je zavarovan pretežni del kreditnega portfelja banke.

O dokapitalizaciji bodo delničarji Abanke odločali na ponedeljkovi skupščini, ko bo predvidoma tudi znano, ali bo pri njej sodelovala Zavarovalnica Triglav pod vodstvom Matjaža Rakovca. Tik pred skupščino Abanke se bodo namreč sestali nadzorniki Triglava, ki bodo odločali o sodelovanju pri dokapitalizaciji. Kaj bo nadzornikom predlagal Rakovec, za zdaj še ni znano, saj v Triglavu ugotovitev skrbnega pregleda še niso preučili. Pri tokratnem poskusu dokapitalizacije pa bodo imeli lastniki bistveno manj možnosti za taktiziranje. Čeprav bodo v prvem krogu dokapitalizacije lahko sodelovali le obstoječi delničarji, pa se je uprava banke odločila, da v drugem krogu izključi prednostno pravico dosedanjih lastnikov za nakup delnic. Ti svojih ponudb prav tako ne bodo mogli več vezati na vplačilo vseh delnic ali pridobitev glasovalnih pravic. Čeprav naj bi se v Triglavu nagibali k sodelovanju pri dokapitalizaciji, naj bi bil predsednik uprave Abanke Jože Lenič pripravljen tudi na drugačno odločitev. K sodelovanju pri vplačilu novih delnic naj bi že pritegnil nekatere tuje finančne vlagatelje, ki naj bi bili pripravljeni vplačati za več deset milijonov evrov delnic. Podrobnosti v banki za zdaj še ne razkrivajo, z uradnimi predstavitvami banke med vlagatelji pa naj bi začeli šele po potrditvi dokapitalizacije na skupščini. Vlagatelj, ki bi vplačal vse dokapitalizacijske delnice, bi sicer lahko pridobil skoraj 75-odstotni delež banke.