S tremi nagradami je 22-letna Američanka premagala pevko Rihanno, ki je bila nominirana za šest nagrad, domov pa je odšla praznih rok, poročajo tuje agencije.

Nagrado za najboljšo pesem - "Call Me Maybe" - je osvojila Kanadčanka Carly Rae Jepsen, ki je bila obenem razglašena za najobetavnejšo novinko.

Za najboljši videospot je obveljal "Gangnam Style" južnokorejske pop senzacije Psy's. Videospot si je na spletnem portalu You Tube doslej ogledalo že več kot 700 milijonov ljudi.

V kategoriji hip hop je nagrado prejela Nicki Minaj, v kategoriji rocka Linkin Park, v kategoriji elektronske glasbe David Guetta, v kategoriji alternativne glasbe pa Lana Del Rey.

Nagrado za največjo podporo oboževalcev je prejela skupina One Direction, za globalno pop ikono z velikim vplivom na glasbo pa so posthumno razglasili Whitney Houston.

Nagrade so izročili pop trio Jonas Brothers, zvezda resničnostnih šovov in model Kim Kardashian ter supermodela Anne V in Isabeli Fontana. Iz zaodrja se je javljal igralec David Hasselhoff. Letošnjo podelitev si je v frankfurtski dvorani Festhalle ogledalo 7000 gledalcev. Prek mobilnih telefonov pa je glasovalo rekordnih 184 milijonov ljudi.

Prvič so evropske glasbene nagrade MTV podelili leta 1994 v Berlinu. Lani je dogodek, ki ga je vodila ameriška igralka in pevka Selena Gomez, potekal v irskem Belfastu. Velika zmagovalka je bila Lady Gaga, saj je prejela kar štiri nagrade: za najboljšo izvajalko, najboljšo pesem in video ter nagrado za največjo podporo oboževalcev.