Snežnih topov upniki niso odpeljali

Prezadolženi Športni center Pohorje – delež njegovih dolgov v financiranju znaša več kot 86 odstotkov – se je ujel v likvidnostno past. Podjetje je lani imelo skoraj 3,4 milijona evrov izgube, prihodki pa so se glede na leto prej zmanjšali za 2,6 milijona evrov. Letos se je kriza v družbi, ki upravlja z žičnicami in prenočitvenimi zmogljivostmi na Mariborskem Pohorju, Arehu, Ribniškem Pohorju, na Kopah in v Kranjski Gori, samo še poglobila.

Zaposleni so več mesecev čakali na izplačilo plač, zato so številni dali odpoved in zapustili podjetje. Hoteli v lasti Športnega centra Pohorje občasno menda niso imeli denarja niti za nakup toaletnega papirja, smo izvedeli iz dobro obveščenih virov. Ker so se pojavljale (neresnične) govorice, da so upniki zasegli snežne topove, s katerimi zasnežujejo pohorske strmine, se je že ugibalo, ali bodo pozimi sploh obratovale žičniške naprave.

Vodstvo in lastniki podjetja so se zavili v molk in se že nekaj časa vztrajno izogibajo javnosti. Direktor Srečko Vilar se je tudi včeraj izognil srečanju z mediji. Se jim je pa včeraj predstavil nov prokurist Lovro Galuf, ki je lani neuspešno reševal mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor VGR. Imenovanje prokurista je bilo pogoj NKBM in NLB, banki sta namreč terjali neposreden vpogled v poslovanje firme in nadzor nad tem, čemu bodo v Športnemu centru Pohorje namenili denar, ki sta ga posodili.

Pomlad naj bi odplaknila vodstvo in lastnike

Po določilih koncesijske pogodbe, ki so jo sklenili konec leta 2009, lahko mariborska občina Športnemu centru Pohorje letno nakaže do 470.000 evrov subvencije. Občina se je zdaj zavezala, da bo tudi v bodoče plačevala ta denar in da bo nakazala še zadnji letošnji obrok. Po besedah podžupana Tomaža Kanclerja so pozvali vodstva občinskih podjetij, naj odložijo svoje terjatve do Športnega centra Pohorje, ki skupaj znašajo več 100.000 evrov.

O nadaljnjem sodelovanju se bodo odločali šele po končani sezoni, je napovedal Anton Guzej iz NKBM. Kaj to konkretno pomeni, ni želel izdati. Verjetno pa je, da bosta banki zahtevali vstop novega strateškega lastnika, sestop sedanjega vodstva ter izstop večinskih lastnikov. Med potencialnimi kupci omenjajo skrivnostne ruske investitorje, ki so letos kupili Terme Maribor. Leonida Vidovič, predsednica uprave Term Maribor, je včeraj zatrdila, da o lastniškem vstopu za zdaj ne razmišljajo. Bodo pa kadrovsko podprli Športni center Pohorje zato, da bo lahko izpeljal sezono.