Gault and Millau 2013: Slovenske gostilne više kot lani

Avstrijska izdaja Gault and Millaua, ki poleg Avstrije pokriva tudi Slovenijo, Hrvaško, Južno Tirolsko, Prago in Bratislavo, je našo deželo prvič ocenjevala že lani, hrvaške lokale pa ocenjuje že nekaj časa in treba je priznati, da imajo gostilne južnih sosedov še vedno višje ocene kot naše. Samo kratek pogled na najboljše kuharje ali gostilne v Avstriji: vodilni je Walter Eselböck, ki kuha v Tabenkoblu ob Nežiderskem jezeru, zasledujeta ga brata Obauer iz istoimenske gostilne v Werfnu, tretji pa je Heinz Reitbauer iz dunajskega Steirerecka. Vsi trije so dobili oceno 19 od skupnih 20. Zanimivo je, da je gostilna Steirereck v Avstriji šele tretja, medtem ko je na svetovni lestvici, ki jo vsako leto pripravljajo ocenjevalci v Londonu, na bolj prestižnem enajstem mestu. Še pogled ob mejo: osemnajst točk so ocenjevalci dodelili gostilni Kreutzwirt, minuto ali dve od mejnega prehoda Jurij (gre za najviše ocenjeno gostilno na Štajerskem). V Celovcu je restavracija Dolcevita dobila 16 točk in je sedma na Koroškem, mnogo več točk so prisodili mondeni restavraciji Schlossstern na obali Vrbskega jezera v Vrbi, ki je s sedemnajstimi točkami druga na Koroškem.

Slovenske gostilne so letos dobile višje ocene kot lani. Med šestindvajsetimi sta na vrhu ljubljanska JB in Maxim, potem pa Pri Danilu iz Reteč in Pri Lojzetu na Zemonu. Vsi štirje imajo po 16 točk. Na petem in šestem mestu imata Hiša Franko iz Kobarida in Pri Poku z Brezovice po 15 točk. Mnogi kritiki očitajo avstrijskim ocenjevalcem, da – vsaj kar zadeva Slovenijo – mešajo jabolka in hruške, da primerjajo najbolj klasične kmečke gostilne, kjer strežejo zgolj pohane piške in pomfri, z gostilnami, kjer prevladuje kreativna kuhinja. Tako lahko pri 12,5 točke srečate eno najboljših restavracij v Sloveniji Rožmarin iz Maribora in ljudsko hranilnico Kramberger iz Pernice. A po drugi strani je ob neaktivnosti naših turističnih funkcionarjev še dobro, da so se Avstrijci odločili, da naše restavracije sploh uvrstijo v svoj najpomembnejši vodnik, v katerem že nekaj časa ocenjujejo tudi hrvaško kulinariko.

Letos je takole: prestižna in draga ribja restavracija Monte iz Rovinja ima 17 točk, torej eno več kot naše najboljše. 16 točk (torej toliko kot najboljšim našim) so namenili Damiru i Ornelli iz Novigrada, po petnajst pa so jih dobili Johnson iz Moščeničke Drage, Laurus iz Opatije, Milan iz Pulja in Wine Vault iz Rovinja. Kot rečeno, lani so bili Hrvati še daleč od naših, letos pa so se stvari spremenile in ko bodo avstrijski ocenjevalci zaznali Prekmurje, Kras, Brkine in Goriška brda (kamor očitno njihova noga še ni zašla), si lahko obetamo še mnogo višjih ocen.

L'espresso 2013: Treh od lani ni več

Pred nekaj dnevi je izdal svoj redni letni vodnik po italijanskih gostilnah tudi časopis L'espresso, ki zadnja leta uvršča tudi naše, primorske gostilne, letos pa se je prvič lotil tudi ocenjevanja hrvaških obratov po Istri. Kot rečeno, v pomanjkanju Michelinovih zvezdic za kulinarično kakovost je tudi ta vodnik v naših krajih več kot dobrodošel. Poglejmo najprej, kako so ocenjevali v Italiji. Že drugo leto zapored je zmagovalec Massimo Buttura z 19,75 točke, ultrakreativni kuhar iz Modene, ki kuha v restavraciji Osteria Francescana. Sledita mu že tradicionalno La Pergola v Rimu, ki jo vodi Heniz Beck, in La Calandre v Padovi s šefom Maxom Alajmom – obe imata po 19,5 točke. Najbližja našim krajem je kreativna gostilna Agli Amici s 17,5 točke, kar jo uvršča okoli dvajsetega mesta v Italiji in na prvo mesto v Furlaniji. Italijani v Furlaniji omenjajo še nekaj naših gostiln, ki so na njihovem ozemlju, veljajo pa za trdne slovenske: La Subida v Brdih in Devetak na Krasu imata 14,5 točke, Suban in Scabar v Trstu 13,5, Furlan pa ima 13 točk. Sale e Pepe v Beneških hribih in Majda v Gorici imata 12,5 točke. Veliko višje ocene od naših zamejskih lokalov imajo v aktualnem Guida de L'espresso tri slovenske gostilne. Zemono, ki ga vodi Tomi Kavčič, ima velikih 16 točk, toliko kot Altran iz Rude, ki je na drugem mestu. Nekoliko niže je s 15 točkami povratnik v vodniku Hiša Franko, kjer kuha Ana Roš, naš tretji predstavnik pa je Ortodoksna ribja restavracija Pikol iz Nove Gorice s štirinajstimi točkami. V primerjavi z lani lahko ugotovimo, da so iz vodnika leteli kar trije naši – Žeja iz Ozeljana, Ruj iz Dola pri Vogljah in kraško Kraljestvo pršuta. Upravičeno? Težko je reči, lahko pa rečemo, da se je na lestvici pojavilo res veliko število Hrvatov, ki jih doslej ni bilo. Italijani so jih uvrstili v Istro, Istro pa k Furlaniji. Kar je po eni strani kompliment, po drugi strani pa zanimivo prirejanje zgodovinskih meja. Ne glede na to lahko ugotovimo, da je restavracija Monte iz Rovinja s 16 točkami tam kot naš Zemono, s 15,5 točke pa sta na petem in šestem mestu (v Furlaniji!) San Rocco iz Brtonigle in Damir i Ornella iz Novigrada. V vodnik, ki spremlja le izjemno kakovostne lokale, so uvrstili kar osem istrskih gostiln, naši strokovnjaki pa opozarjajo, da je morda k temu vsaj malo pripomogla tudi dvostranska reklama – ali bolje PR-zapis – o lepotah Istre v vodniku, ki gotovo ni bila brezplačna.

A turistični promotorji morajo zaslužiti svoj kruh in vprašanje je, kako bi bilo z ocenami naših gostiln v obeh pomembnih vodnikih, če bi naši turistični aktivisti usmerili nekaj več pozornosti tudi v ta segment našega ustvarjanja.