Varovanka Mihe Potočnika, Klinarjeva, je v sezoni izstopala s finalom na 400 metrov mešano na evropskem prvenstvu v Budimpešti, z desetim mestom pa je dosegla tudi najboljšo slovensko uvrstitev na olimpijskih igrah ter si naziv najboljše plavalke priborila že četrto sezono zapored.

"Zelo sem vesela tega naziva. V Sloveniji je veliko dobrih plavalk, ki so zelo uspešne in lahko bi ga osvojila tudi katera druga, a meni je verjetno pripadel na osnovi najboljšega dosežka na olimpijskih igrah. Tam sem plavala najboljše izide v sezoni, sicer pa sem imela med sezono tudi jaz nekaj nihanj, a najbolj pomembno je, da sem v Londonu plavala tako, kot je treba," je o novem nazivu najboljše v državi povedala Klinarjeva, ki jo ta konec tedna na Reki in prihodnji teden v Zagrebu čakata pomembni testiranji forme, ki bosta odločala o nastopih v zimskem delu sezone.

Še bolj je v moški konkurenci izstopal Damir Dugonjić, varovanec Matije Medveška, ki je že decembra lani na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih osvojil srebro na 50 in 100 metrov prsno, na majskem evropskem prvenstvu v Debrecenu pa je osvojil zlato na krajši razdalji, na daljši pa je zaradi strganih kopalk izpadel iz boja za odličje. V Londonu se mu je predtekmovanje na 100 prsno malenkostno ponesrečilo in z 18. mestom je tesno zgrešil priložnost za polfinale in popravni izpit.

Lahko izbiro je imela plavalna stroka pri mladincih. Mlada velenjska plavalka Nastja Govejšek je na mladinskem evropskem prvenstvu v Antwerpnu osvojila bronasto medaljo na 50 m prosto, z odličnimi nastopi na evropskem članskem prvenstvu v Debrecenu pa si je priplavala tudi nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Med fanti je bil odličju najbližje triglavan John Peter Stevens, ki sta ga na 50 m prsno od brona ločili le dve stotinki sekunde.

V kadetski konkurenci sta bila najboljša plavalca Iza Senčar iz PD delfin in Radovljičan Žan Pogačar.