Ampak kuharski mojstri iz nje pripravijo prav slastne zalogaje. V vsakdanji kuhinji jo pripravimo denimo v zelenjavni juhi, uporabimo jo namesto krompirja, denimo za pire ali celo v obliki pomfrija. Iz nje lahko pripravimo različne omake ali enostavne samostojne jedi. Skuhamo jo, narežemo na koščke, prelijemo s smetano in razžvrkljanim jajcem ter spečemo v pečici.

Če nam enostavne jedi ne uspevajo, lahko stvar malenkost zapletemo in pripravimo lazanjo, kot priporoča recept. Rumeni kolerabi pravimo tudi kavla, kakor se po njej imenuje stara notranjska krepka enolončnica, ki jo skuhamo iz krompirja, kavle, korenčka, fižola, čebule, česna, paradižnika, majarona, peteršilja in po želji ocvirkov za zabelo.

Kolerabna lazanja s koromačem

Potrebujemo 500 g rumene ali zelene kolerabe, 400 g koromača, 350 g kuhanih listov za lazanjo, 100 g gorgonzole ali ovčjega rokfortskega sira, 100 g bohinjskega sira, 2 domači čebuli, 80 g orehovih jedrc, ekstra deviško olivno olje, morsko sol, sveže zmleto mešanico poprov, 2 stroka domačega česna, 1 šopek peteršilja. Za bešamel še 5 dl mleka, 50 g masla, 50 g gorgonzole ali rokfortskega sira, 2 žlici polnozrnate moke, morsko sol, muškatni orešček, sveže zmlet beli poper v zrnu.

Kolerabo olupimo in zrežemo na kocke, koromač očistimo in razpolovimo, odrežemo oleseneli kocen in zrežemo na tanka kolesca. Orehe grobo sesekljamo, peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Čebulo sesekljamo v posodo z nekaj žlicami hladnega olivnega olja, pristavimo in popražimo. Dodamo sesekljan česen in ko zadiši, še narezana kolerabico in koromač. Med občasnim mešanjem pražimo deset minut. Medtem za bešamel razpustimo maslo, na katerem med mešanjem svetlo opražimo moko. Med mešanjem postopoma prilivamo mlačno mleko in zavremo. V omaki razpustimo gorgonzolo in previdno začinimo s soljo, poprom in ščepcem sveže ribanega muškatnega oreščka. Opraženi zelenjavi primešamo sesekljane orehe in peteršilj, blago solimo in popramo. Pečico segrejemo na 180 °C. Medtem naribamo Bohinjski sir. Ustrezen globoki pekač rahlo namastimo in po dnu namažemo z delom bešamela. Nanj po plasteh naložimo testenine, po četrtino zelenjavne mešanice, po malo gorgonzole in po nekaj žlic omake, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bo plast testa, omake in gorgonzole. Vse skupaj potresemo z naribanim bovškim sirom in za dobre pol ure porinemo v segreto pečico, da se zlato zapeče. Postrežemo kot samostojno glavno jed s sezonsko solato, v butičnejših količinah pa lahko tudi kot toplo predjed.