O zakonu, ki bi izgrede na športnih prireditvah vsaj omilil, če že ne odpravil, so v parlamentu razpravljali v času Pahorjeve vlade. Procedura je bila zaradi predčasnih volitev nato zaustavljena. Med največjimi zagovorniki zakona o navijačih je nekdanji košarkar in poslanec Pozitivne Slovenije Peter Vilfan. Slednji je marca predlagal, da bi v zakon o policiji dodali dve novi pooblastili policije v primeru navijaških izgredov. Novela bi omogočala izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah od šestih mesecev do dveh let osebam, ki so jih zalotili pri prekrških in kaznivih dejanjih v zvezi s športno prireditvijo, in prepoved potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir. Vendar je bil predlog zavrnjen, obenem pa so s strani koalicije leteli tudi očitki, da gre za plagiat.

MNZ: Kar je predlagal Vilfan, je imelo cel kup pomanjkljivosti, ki bi povzročale težave pri izvajanju ukrepov

Poslanci PS so julija člena znova vložili v obravnavo, a tudi takrat neuspešno. Po mnenju vlade naj bi šlo namreč za „slovnično nekoliko popravljen prepis določb predloga zakona o pooblastilih policije", ki ga pripravljajo na notranjem ministrstvu in bo prvič obravnavan jutri. „V prenovi policijske zakonodaje celovito urejamo področje vseh policijskih pooblastil ne samo dveh novel, ki jih je predlagal Vilfan. Kar je predlagal, je imelo cel kup pomanjkljivosti, ki bi povzročale težave pri izvajanju ukrepov. Sedaj bodo pogoji, kdaj se ukrep izreče, bolj jasni,“ pojasnjuje dr. Miroslav Žaberl z ministrstva za notranje zadeve. Žaberl kot eno od razlik z Vilfanovim predlogom navaja tudi enoletno fiksno prepoved udeležbe športnih prireditev.

Vilfan: Predlog zavrnjen, ker ga ni predlagala prava stran

S takšnim mnenjem pa se še zdaleč ne strinja Vilfan. Prepričan je, da je do zavrnitve prišlo izključno iz političnih razlogov. „Zakon smo spravili skozi celotno proceduro in na septembrski seji le prišli do glasovanja, kjer je bil izid 41:41, zaradi česar je zakon padel,“ pojasnjuje poslanec Pozitivne Slovenije. Dodaja, da je vlada v svojem mnenju kot razlog zavrnitve njihovega zakona navedla pripravo svojega. „Sicer sta oba predloga tako ali tako identična. Tako smo dobili potrdilo, da je naš predlog dober, primeren in potreben, a ni bil sprejet, ker ga ni predlagala prava stran,“ meni Vilfan, ki obenem poudarja, da je ta primer odraz normalnega procesa dela v parlamentu.

Imeli bi ga lahko že zdavnaj

Po besedah dr. Žaberla naj bi bila policijska zakonodaja, s tem pa tudi zakon o navijačih, dokončno sprejeta v roku dveh mesecev, kar pa je po mnenju Vilfana sila optimistično. „Mislim, da bo zakon sprejet šele naslednje leto, imeli pa bi ga lahko že zdavnaj. Zdaj smo imeli primer Maribora, kjer smo videli, kaj se je zgodilo. Če bomo čakali naslednjih nekaj mesecev, ne more nihče zagotoviti, da se kaj podobnega ne bo ponovilo. Seveda noben zakon ne more preprečiti, da navijač skoči na igrišče, kot se je to zgodilo v Mariboru. Vendar če bi zakon veljal in bi navijač vedel, da se ne bo najmanj šest mesecev ali pa dve leti smel udeležiti nobene športne prireditve, bi verjetno dobro razmislil,“ zaključuje Vilfan.