Škandal, ki ga je pred časom sprožilo razkritje, da je bil Jimmy Savile hkrati eden izmed najhujših britanskih pedofilov, ki je petdeset let zlorabljal mlada dekleta, se zdi večji iz dneva v dan. Ekscentričnega samca Savila, ki je umrl lani, star 84 let, so oboževali milijoni. Zdaj ga že dvesto Britank obtožuje posilstev, spolnih napadov in zlorab v času, ko so bile mladostnice.

Branjenje neobranljivega

Škandal je za BBC toliko večji, ker je vse bolj jasno, da so mnogi na BBC vedeli, kaj počne Savile, nekateri pa morda celo aktivno sodelovali pri zlorabah. Ko bosta končani ločeni policijska in preiskava BBC, bo veliko osramočenih ljudi, posebej med nekdanjimi šefi, nekateri sedanji šefi pa to verjetno ne bodo več. BBC je moral včeraj pred pristojnim poslanskim odborom v parlamentu braniti njegov razmeroma novi (nastopil je septembra lani) generalni direktor George Entwistle. Neobranljivo je težko braniti. Celo po ponedeljkovi elitni BBC televizijski oddaji Panorama o Savilovih pedofilskih zlorabah, v kateri je bilo veliko posipanja s pepelom, s katerim se je pred poslanci in britansko javnostjo direktor zelo »pohvalil«. »Zdi se, da sta kultura in praksa na BBC dovolili Jimmyju Savilu, da je počel, kar je počel. To postavlja pod vprašaj naš sloves in zaupanje v nas. To je zelo resna zadeva. Groza nas je, da se je kaj takega neopaženo dogajalo tako dolgo,« je dejal Entwistle. To, da je raziskovalni prispevek še ene elitne televizijske oddaje BBC Newsnight o obtožbah na račun pokojnega zvezdnika v spornih in slabo pojasnjenih okoliščinah namesto v etru končal na zaprašeni polici, je neobranljivo.

Glitter občeval, Savile pa se smejal

Direktor Entwistle trdi, da ni vedel ničesar o vsebini na neki način interno prepovedanega »vročega« prispevka, čeprav so zanj pripravili pogovore z nekdanjimi mladoletnicami, ki jih je zlorabljal Savile, pa tudi za BBC najbolj sramotilen pogovor s Karin Ward. To je Otočanka, ki je za Newsnight povedala, da je na svoje oči videla razvpitega obsojenega rokerskega pedofila Garyja Glitterja spolno občevati s šolarko v Savilovi garderobi BBC. Ta naj bi bila polna ljudi, med katerimi je bil tudi Savile, ki se je medtem smejal. Advokatka nekaterih žrtev zlorab je v oddaji Panorama dejala, da je slišati resne obtožbe, da je na BBC obstajala pedofilska mreža. Veteran BBC, urednik za svetovne zadeve John Simpson, ni edini BBC-jevec, ki pravi, da je to najhujša kriza, kar se jih spomni v svojih skoraj petdesetih letih na BBC. Oglašajo se tudi politiki. Premier David Cameron pravi, da je Britanija zgrožena in da je sam zgrožen zaradi vse hujših obtožb proti Savilu, pa tudi, da morajo vse organizacije, s katerimi je bil povezan, od BBC do NHS, temeljito preiskati obtožbe.

Zlorabljal tudi bolne in prizadete

NHS je kratica državnega zdravstva, za katerega je Savile posebej rad zbiral denar, brezplačno delal in opravljal vodilne položaje, čeprav ni imel nobenih kvalifikacij. Zdaj prihaja na dan, da je spolno zlorabljal celo bolne in telesno in umsko prizadete mladostnice po bolnišnicah. Savile je pedofilijo petdeset let uspešno skrival za svojim zvezdništvom, ekscentričnostjo, humorjem, dobrodelnostjo in katoliško pobožnostjo, pa tudi z dvema viteškima naslovoma. Enega mu je podelila kraljica, drugega pa papež. Mnoge zlorabljene mladoletnice so ga obtoževala zlorab tekom let, pa jim niso verjeli ne starši ne policija. Nekateri njegovi nekdanji kolegi z BBC pravijo, da se je občasno sam pohvalil, da je seksal s to ali ono šolarko, ki so nastopile v njegovih oddajah, pa so se mu smejali. Ker mu niso verjeli.