Misli o preboju med šestnajst najboljših moštev stare celine so za zdaj še prepovedane, vse pa bo jasno v dobrem mesecu dni. Olimpija namreč naslednje štiri od petih dvobojev v evroligi igra pred domačimi navijači v Stožicah. Drevi ob 20.45 košarkarji trenerja Saša Filipovskega gostijo turški Fenerbahče, ki po imenu morda ni ravno magnet za gledalce, a se je pred letošnjo sezono močno okrepil in odkrito računa na sam vrh evropske klubske košarke, kar je potrdil tudi z gladko zmago v prvem krogu proti Himkiju.

Temeljni kamen je turško moštvo postavilo s prihodom izkušenega italijanskega trenerja Simoneja Pianigianija, ki je v Carigrad pripeljal njemu dobro poznane igralce. Motor Fenerbahčeja je Američan z makedonskim potnim listom Bo McCalebb, pomembnejši novinci pa so še raznovrstni Romain Sato (zaradi težav s potnim listom skoraj zagotovo ne bo mogel nastopiti), Avstralec David Andersen in čvrsti center Mike Batiste. Od stare zasedbe so ostali izvrstni Oguz Savaš, Kaya Peker in Omer Onan, ki so vsi turški reprezentanti. Vsekakor ne gre pozabiti še na najkoristnejšega igralca (MVP) prvega kroga evrolige Emirja Preldžića, ki odlično povezuje zunanjo in notranjo linijo ter lahko igra na pozicijah tri in štiri. V vsakem trenutku pa lahko eksplodira kakšen od igralcev, ki jim Pianigiani namenja manj igralnega časa, a niso zato nič manj kakovostni, kot na primer Bojan Bogdanović ali J. R. Bremer.

Sistem italijanskega trenerja Olimpijin strateg Sašo Filipovski dobro pozna, saj se je z njim meril, ko je deloval na klopi Lottomatice iz Rima, s Sieno pa so se Ljubljančani pomerili tudi v lanski sezoni evrolige. "Za nami so tri zaporedna gostovanja. Poskušali smo se maksimalno regenerirati in dobro pripraviti na nasprotnika, ki igra isti sistem kot v preteklosti Siena. Nevarni so iz protinapadov, kjer prednjači McCalebb. Onan je odličen strelec, ki zna asistirati. Sato nas bi poskušal napadati na pozicijah dva in tri, saj je fizično superioren, a ga kot vse kaže tokrat ne bo. Imajo pa tudi centre, ki znajo zadeti za tri točke. Andersen zna raztegniti obrambo in lahko igra na pozicijah pet ali štiri v paru z Batisto. Pianigiani ima na voljo izreden napadalni repertoar. Znajo igrati potrpežljivo in napadati slabosti posameznika v obrambi. Proti njim bo treba odigrati najboljšo tekmo do zdaj, z visoko koncentracijo, nadzorom ritma igre in čim manj napakami tako v obrambi kot v napadu. Poleg tega računamo na polno dvorano, da se lahko enakovredno po robu postavimo Fenerbahčeju, ki ima v letošnji sezoni izredno visoke cilje, saj so v zadnjih letih veliko finančno vložili, a bolj malo dosegli," je Filipovski do potankosti analiziral današnjega nasprotnika.

Glavna nevarnost za ljubljansko moštvo bo pretila s strani izvrstnega Boja McCalebba, ki ga krasita neverjetna hitrost in moč, zaradi česar v prodorih izsili ogromno prekrškov. Filipovski se tega več kot dobro zaveda in poudarja: "McCalebba se ena na ena ali dva na ena ne da ustaviti. Vseh pet igralcev, ki bo na parketu, bo moralo dobro paziti nanj, zlasti v protinapadih. Če je na pripravljalnem obračunu proti Boston Celtics polagal čez centre, ki merijo v višino 215 centimetrov in skačejo do vrha table, potem je iluzorno pričakovati, da ga bodo moji centri blokirali ali branilci ukrotili v igri ena na ena. Treba bo dobro pomagati. Od poteka tekme pa bo odvisno, kdo bo bolj razpoložen za igro v obrambi."

Dobre igre Ljubljančanov na začetku sezone niso ostale neopažene. Če je bila zmaga proti Cantuju nekoliko tudi plod podcenjevanja italijanskega moštva, kaj podobnega zmaji s strani Fenerbahčeja zagotovo ne bodo deležni. O tem zgovorno priča tudi izjava trenerja Simoneja Pianigianija: "Vemo, da bo Olimpija motivirana in pripravljena na trdo borbo. Zavedamo se tudi, da nas v Stožicah čaka neugodna atmosfera. Predvsem moramo ostati zbrani na začetku obračuna, ko bo Olimpija napadla z vsemi topovi. Prevzeti moramo nadzor nad ritmom igre, saj bomo v nasprotnem primeru v škripcih. Igralce sem taktično in psihično dobro pripravil na zahteven gostujoči obračun proti letos dobri Olimpiji."