Velik napis (logotip) japonskega računalniškega podjetja so imeli igralci francoskega kluba na sprednji strani dresov, gre pa za enega glavnih sponzorjev ekipe z Azurne obale. Hkrati z Brotherjevim umikom je sledila še ena črna pika za Montpellier: petim domnevno vpletenim igralcem v stavniško afero je klub začasno zamrznil pogodbo. "To smo morali storiti po nalogu sodišča. Prav sodišče je igralcem prepovedalo kakršen koli stik s klubom, zato smo jih morali vsaj začasno suspendirati in jim zamrzniti pogodbo. Zato tudi ne bodo prejeli septembrske plače," je pojasnil Montpellierjev predsednik Remy Levy.

Na odločitev, ki je povezana s petimi osumljenimi igralci (Francoza Nikola in Luka Karabatić, Slovenca Dragan Gajić in Primož Prošt ter Tunizijec Issam Tej), se je predsednik Levy sicer že pritožil. A kljub temu se je na relaciji Nikola Karabatić-Remy Levy v medijih že odprla nova fronta. "Med afero me vodstvo kluba ni podprlo, zato sem zelo razočaran. Montpellier me je pustil na cedilu in ni upošteval teorije nedolžnosti, dokler se na sodišču ne dokaže drugače. Neverjetno, nisem dobil plače za september, prav tako pa mi je klub začasno zamrznil pogodbo," je dejal vidno utrujeni Nikola Karabatić, katerega mesečna plača (brez nagrad in bonusov) znaša okoli 25.000 evrov, od sponzorjev pa dobi še okoli 600.000 evrov na leto.

Tako on kot njegov brat Luka sta trenutno uradno na bolniški odsotnosti zaradi depresije, Nikola pa trdi: "Naredil nisem nič slabega, zato ne vidim razloga, da bi mi klub dal odpoved." Toda predsednik Remy je očitno menil drugače: "V tej aferi je lahko razočaran, jezen in prizadet le klub, kajti posamezniki so ga pustili na cedilu. Poleg okrnjenega ugleda kluba so posledica tudi slabi rezultati v domačem prvenstvu in evropski ligi prvakov." Čeprav predsednik Remy na okrogli mizi z naslovom Šport kot promotor gospodarskega in ozemeljskega razvoja ni neposredno omenjal imen stavniško domnevno okuženih igralcev svojega kluba, so bile njegove besede dovolj zgovorne: "Drži, da je lahko nekdo uspešen in velik športnik, toda to po drugi strani ne izključuje možnosti, da je neumen, idiot. To, kar se v zvezi z našim klubom dogaja v zadnjem času, je še en dokaz za to."

Nikole Karabatića zaradi stavniške afere ni na seznamu izbrancev selektorja Clauda Oneste za začetek kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem leta 2014 (konec meseca čakata galske peteline tekmi z Litvo in Turčijo). A eden izmed njegovih odvetnikov Jean Robert Phung je posredno le napovedal razhod med njegovim klientom in Montpellierjem. "Težko si je zamisliti nadaljnje sodelovanje. Če bi se to zgodilo, bi bila situacija podobna kot v primeru, če bi se mož in žena najprej skregala zaradi zakonske prevare oziroma skoka čez plot, nato pa bi se objeta skupaj sprehodila po mestu in nadaljevala skupno življenje."

Po mnenju mnogih je Nikola do vratu v težavah, njegov mlajši brat Luka Karabatić pa se je po začetnem branjenju z molkom nato le skesal: "Pripravljen sem plačati ceno za neumno dejanje, ki sem ga storil. Zato sem na sodišču tudi povedal resnico. A po drugi strani me boli, ker sem obtožen goljufije. Ne, nisem goljufal. To je veliko sranje. Nikakor si ne zaslužim na takšen sramoten način končati kariere. Ko so naju z bratom odpeljali po tekmi iz dvorane na zaslišanje, sva se počutila, kot bi šla v klavnico. In na zaslišanjih so me primerjali z lopovi in mafijci. Neverjetno, grozljivo." V zvezi z Michaelom Corbierjem, enim izmed njunih odvetnikov, se je v javnosti pojavila tudi zgodba o tem, da naj bi mu policija celo grozila. Policisti naj bi mu dejali, da to, da želi Nikolo spraviti v zapor, ne bo koristilo njegovi odvetniški karieri, zato naj se umakne in pusti, da rokometašu odvetnika dodeli sodišče.

V nasprotju z bratoma Karabatić in drugimi osumljenimi je iz sodne dvorane z nasmehom prišel Dragan Gajić, ki je v letošnji sezoni postal celo kapetan moštva. "Imam čisto vest in sem povsem miren. Pričakujem, da sem dobro prestal zaslišanje in da mi je uspelo prepričati sodišče, da nisem vpleten v celotno zadevo," je dejal Dragan Gajić (pravi, da nikoli ne stavi), ki je pojasnil tudi ozadje svoje domnevne vpletenosti v afero. Svojemu nekdanjemu soigralcu Samuelu Honrubii, ki je zdaj član bogatega pariškega kluba PSG, je posodil denar, s katerim je nato francoski reprezentant vplačal sporne stave. "Gajo" ga seveda ni vprašal, za kaj bo porabil denar, a tudi Honrubia je na zaslišanju pošteno priznal, da Slovenec ni vedel, kam bodo šla njegova posojena sredstva. Honrubia torej ni "namočil" Gajića, slednji pa prav tako trdi, da sodišče (še) ni pokazalo nobenega dokaza o morebitnem nameščanju sporne tekme.

Na sporni tekmi Cesson Rennes - Montpellier (31:28) je Gajić dosegel deset zadetkov iz dvanajstih poskusov (prvi polčas strel 6-4, drugi 6-6), prav to (vključno s priznanjem Honrubia) pa naj bi bil dovolj velik dokaz, da ni vpleten v nečedna dejanja. "Prosim sodišče, naj mojemu klientu dovoli opravljati njegovo delo, ki je tudi vir njegovega preživetja. Njegova statistika dovolj jasno kaže, da je maksimalno ščitil interese svojega kluba. Če bi jaz v svoji odvetniški službi dobil deset sodnih procesov od dvanajstih, bi bil navdušen," je pojasnil Gajićev odvetnik Frederic Landon.

V precej večji godlji kot Gajić (nadeja se, da ga bo selektor Boris Denič povabil na reprezentančne priprave v kvalifikacijah za EP 2014 proti Romuniji in Belorusiji konec meseca) naj bi bil njegov klubski in reprezentančni soigralec Primož Prošt. Čeprav v Montpellierju živita le pet metrov narazen, tudi zanju velja prepoved medsebojnih stikov (prav tako stikov z drugimi soigralci in klubom), a po drugi strani ni logično, da prav tako osumljena Honrubia in Mladen Bojinović, ki sta iz Montpellierja prestopila v PSG, že igrata skupaj na tekmah pariške ekipe.

"Prošt je športnik, ki ima za sabo več kot petnajst let kariere. Zdaj mu je preprečeno izvajanje njegovega poklica, kar posledično pomeni izgubo športne in tržne vrednosti. Ima partnerico in triletnega otroka, njegova plača je zamrznjena, klub pa mu je doslej plačeval stanovanjske stroške. Kako naj, če ne more opravljati svojega poklica, preživlja sebe in družino?" se je na sodišču spraševal Proštov odvetnik Franck Nicolleau, ki trdi: "Moj klient je stavil, a ni prirejal izida tekme. Zdaj mu je žal in se zaveda, da je bila to poteza neumnega človeka". Po neuradnih informacijah in namigovanju nekaterih francoskih medijev grozi Proštu šest tekem prepovedi igranja, plačilo 15.000 evrov denarne kazni in izpisnica iz kluba, medtem ko najhujša kazen za nameščanje izida tekme (to velja tudi za druge vpletene) - do petletna zaporna kazen in 75.000 evrov - ne pride v poštev.