Kamenika je kazensko ovadila novinarka Dnevnika Mojca Grušovnik, in sicer potem, ko ji je grozil po objavi članka, v katerem je februarja letos pisala, da se v Celju in okolici pojavljajo ljudje, ki od hiše do hiše v imenu varne hiše Celje pobirajo denar. Celjska varna hiša je imela namreč zaradi tega velike težave, saj so se na zaposlene obračali ljudje, ki so želeli preveriti, ali je denar prišel v prave roke. "Po objavi me je Aleksander Kamenik poklical po telefonu in kričal, da pri svojem življenju priseže, da se bo maščeval, ker sem mu uničila posel. Grozil mi je z bombo, zato sem ga prijavila. Zaradi članka mu menda ljudje niso več hoteli dajati prostovoljnih prispevkov," razloge za ovadbo, na podlagi katere je tožilstvo spisalo obtožnico, opisuje novinarka.

Še vedno grozi

"Moški oziroma njegovi pomagači denar pobirajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Običajno so se predstavili kot predstavniki združenja varnih hiš in ob tem pokazali tudi izkaznico," je Grušovnikova navedla v članku. Neuradno smo izvedeli, da naj bi tisti, ki so denar zbirali, za to prejemali tudi visoke provizije.

Grožnje pa so očitno Kamenikova stalna praksa, saj je minuli petek znova grozil. Tokrat Katji Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo, na katero se je spravil, potem ko so na Radiu 1 prav tako objavili opozorilo, naj bodo ljudje previdni pri dajanju denarja. "Na radio so se obrnili ljudje, ki so želeli preveriti, kam gre na ta način zbrani denar, zato so nas prosili za izjavo, v kateri sem povedala, da verificirani programi varnih hiš denarja nikoli ne zbiramo od vrat do vrat in ljudi posvarili pred goljufijami. Po objavi pa je na naše društvo ves besen poklical Kamenik in želel govoriti z menoj. Osebno ga sploh ne poznam, on pa mi je rekel, da dobro ve, kako sem videti, da me bo uničil, da mu delam škodo in da zaradi mene na terenu ne zberejo več dovolj denarja. Rekel je tudi, da nam bo nastavljal "lažne žrtve", da me bo zasledoval in prisluškoval mojim klicem, ker da ima poznanstva, ki mu to omogočajo," je za Dnevnik dejala Zabukovec-Kerinova, ki je Kamenika zaradi groženj prav tako poskusila ovaditi.

"Žal pa so me na policiji, kamor sem se obrnila, prijazno opozorili, da se tovrstna grožnja ne preganja več po uradni dolžnosti in da moram vložiti zasebno tožbo, kar bomo v društvu vsekakor storili," je še dejala. Dodala je, da gre očitno za človeka, ki ga nihče ne ustavi, veliko pa jih ima z njim težave.

Več kaznivih dejanj

Z Združenjem varnih hiš Nova Slovenije se ukvarjajo tudi na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu, kjer so doslej prejeli že več ovadb. Dve sta se nanašali na tri osumljence, ki so imeli s strani predsednika omenjenega združenja pooblastilo za zbiranje prostovoljnih prispevkov kot "promotorji", a so bile vse zavržene, ker sum storitve kaznivih dejanj ni bil potrjen. Drugače pa so proti Kameniku v zadnjih dveh letih prejeli več ovadb zaradi različnih kaznivih dejanj. "Tri obtožne predloge smo že vložili, ena zadeva pa je še v fazi preiskave," je pojasnila višja državna tožilka Januša Kušar Rotman.