Raziskava je pokazala, da je verjetnost za samomor med pisatelji kar dvakrat večja od splošne populacije. Bipolarne motnje pa so pogosteje zabeležili tudi pri plesalcih in fotografih.

Kot skupina osebe, ki se ukvarjajo z ustvarjalnimi poklici, niso bolj nagnjeni k psihiatričnim motnjam od ostalega prebivalstva, so pa pogosteje imeli bližnje sorodnike z motnjami, kot so anoreksija in v nekaterih primerih avtizem, poroča Journal of Psychiatric Research.

Glavni raziskovalec dr. Simnon Kyaga je povedal, da rezultati spodbujajo k novemu pogledu na motnje ter da bi se nekatere lahko obravnavalo tudi kot koristne. Omejeno, a intenzivno zanimanje, ki je prisotno pri avtizmu, in manična zagnanost osebe z bipolarno motnjo bi lahko bila pozitivna dejavnika, ki bi zagotavljala osredotočenost in odločnost, ki sta potrebni za genialnost.

Prav tako bi lahko neurejenost misli, ki se povezuje shizofrenijo, sprožila potrebno iskro nadvse pomembne ustvarjalnosti, ki je nepogrešljiva pri ustvarjanju pravih mojstrovin.