Miro Kregar, ultratriatlonec

"Doma imamo v najemu vrt, na katerem vsako leto pridelamo ogromno zelenjave, a tudi krompir poberemo že mnogo prej kot pred koncem oktobra, ko nastopijo krompirjeve počitnice. Kljub temu sem z njimi dobro seznanjen; z ženo, ki je učiteljica v šoli, imava namreč tri otroke. Pred leti, ko so bili otroci še majhni, smo počitnice z družino preživeli na Tajskem in v Peruju, letos pa bo moja jesen minila v športnem duhu. 12. novembra se namreč odpravljam na Havaje, kjer se bom enajst dni pozneje udeležil preizkušnje Ultraman triatlon."

Taya Damjan, pevka

"V mojih osnovnošolskih letih smo današnjim krompirjevim počitnicah rekli jesenske počitnice. Preživljala sem jih doma, na ribniškem koncu, ki je zame najlepši del Slovenije, in vem, da si nikoli nisem želela nikamor drugam, ker je bilo pri nas vedno tako lepo. Pri nas smo vedno sadili in pobirali krompir. Pa ne samo doma, otroci smo vedno pomagali še sosedom, ker nam je to predstavljalo vrsto igre. Najraje sem ga sadila, če lahko tako rečem, ker smo imeli tako napravo, ki je bila pripeta na traktor in si vanjo polagal krompirčke. Mami in oči sta mi potem ob pobiranju vedno rekla, da kolikor bom pobrala, bom lahko čez leto pojedla. In jaz sem jedla veliko krompirja. (smeh) Če povem iskreno, sploh ne vem, kdaj natančno bodo letos nastopile omenjene počitnice, saj jim zato, ker ne hodim več v šolo in nimam otrok, ne sledim. Katere jesenske počitnice so mi najbolj ostale v spominu? Težko vprašanje, morda lanske, ko smo šli s prijatelji v Gardaland in smo se imeli prav luštno."

Jernej Damjan, smučarski skakalec

"Dokler se nisem začel bolj resno ukvarjati s smučarskimi skoki, sem šel med jesenskimi počitnicami vedno najraje k babici in dedku na vikend v dolino Radovne, kjer sem užival v kmečkem okolju. Seveda sem se preizkusil tudi v pobiranju krompirja, vem, da je bilo to samo enkrat, zato se občutkov, povezanih s tem opravilom, ne spominjam več. Pozneje so zame skoraj vse počitnice izgubile svoj pomen - danes mi namreč urnik krojijo treningi za prihajajočo sezono. Iskreno povedano se nobenih prvih počitnic v šolskem koledarju ne spominjam prav dobro, vem pa, da mi je največ pomenilo to, da mi ni bilo treba iti v šolo."