Več kandidatov za prednika pokra

Toda kje je poker sploh doma, kdo je njegov začetnik in kdo je določil pravila? Vprašanja, ki nimajo enoznačnega odgovora. Po nekaterih zapisih velja za začetnico iger s kartami Kitajska v začetku dinastije Song (10. stoletje). Tedaj je namreč nastala izredno priljubljena igra domina. Spet drugi iščejo korenine pokra v Perziji, kjer sta bili v 16. stoletju množično zastopani igri s kartami, narejenimi iz slonovine, gnajfa in as nas. Za obe je bilo značilno, da sta vsebovali za poker ključni element - stavo. A bolj verjetno je, da je bila neposredna prednica pokra španska igra primero (prav tako 16. stoletje), ki so ji v prihodnjih stoletjih sledile mnoge različice v Veliki Britaniji, na Irskem, med njimi pa tudi nemška igra pochen in francoska igra poque, ki je s priseljenci zašla čez veliko lužo v Kanado.

Kljub temu da je zgodovina zabrisala pot od teh iger do pravega pokra, pa so vse omenjene igre vsebovale stavo kot ključno značilnost. Naj bo za vžigalice, igralne žetone ali vrtoglave denarne zneske. Če ne upoštevamo le golih pravil igre, ima poker v današnji obliki svoje začetke v 19. stoletju, ko se je iz New Orleansa, kot priljubljena aktivnost na parnikih, razširil vzdolž reke Misisipi. Temu je hitro sledil razvoj organiziranega igralništva. In ker je poker ena redkih oblik igralniških iger, kjer skušajo srečo in merijo moči igralci drug proti drugemu in ne proti igralnici, je bila to za tiste čase idealna priložnost za razcvet te industrije onkraj luže. Igralnic tedaj še niso upravljale multinacionalke, temveč "zasebniki" z veliko bolj plitkimi žepi, ki so prispevali le prostor, karte in mize, za vse preostalo pa so morali poskrbeti igralci sami.

WSOP povzročil pravi bum pokra, internet pa drugega

Poker kot igra je bil tako stoletje in pol povezan z zakotnimi igralnicami. Nato pa so prišli leto 1970 in prvi turnir World series of Poker (WSOP) ter prve knjige, ki so odstranile tančico skrivnosti igre in razkrile njeno zapleteno strategijo. Zgodil se je prvi bum pokra. V vsega dvajset letih je igra preplavila celo zasebne domove, in ko je že kazalo, da bo poker izrinil številne druge igre s kartami, je nekoliko nepojasnjeno prišlo desetletje zatona. Igralnice so zapirale sobe za poker in igralne mize umikale v zaprašene kleti, v igro pa so ostali zaljubljeni le še redki navdušenci. A prišel je prelom tisočletja, ki je s seboj namesto konca sveta prinesel razcvet interneta in svetu predstavil spletni poker. Ta je ob "izumu" kamere, ki je gledalcem pokazala karte igralcev za mizo za poker in jih s tem prikovala pred TV-zaslone, pomenil novo rojstvo pokra. Med najbolj priljubljene igre s kartami pa je poker povzdignila zgodba Chrisa Moneymakerja, ki je na finalnem turnirju WSOP leta 2003 premagal vse velemojstre pokra in osvojil zapestnico svetovnega prvaka pokra. Dosežek Moneymakerja, ki se je na turnir uvrstil z igranjem kvalifikacijskih turnirjev prek spleta, nato pa premagal vse profesionalne igralce pokra in si prislužil več kot 2,5 milijona dolarjev nagrade, je v svetu pokra sprožil evforijo. Kar nenadoma so prek spleta postali dostopni tudi največji svetovni turnirji pokra in vsak navdušenec nad pokrom je menil, da lahko premaga najboljše in si ob tem prisluži milijone dolarjev. Danes igra poker prek spleta že več kot 50 milijonov ljudi, skoraj sleherni med nami pa se je s to igro v kateri izmed njenih oblik že spoznal. Z vse večjo priljubljenostjo se tako veča tudi število sodelujočih na turnirjih najvišjega ranga, kar ima za posledico vse "težje" nagradne sklade. Na 57 turnirjih WSOP so lani podelili že več kot 127 milijonov dolarjev nagrad. Zmagovalec zaključnega turnirja WSOP 2011 Nemec Pius Heinz pa je domov odnesel 8,7 milijona dolarjev.