Glede na rezultate raziskave je ključ do zadovoljstva in sreče občutek, da nimamo druge možnosti kot to, da smo sebični, piše časnik The Telegraph. Po drugi strani pa se moramo po navedbah raziskovalcev v primeru samostojne odločitve za nekaj, kar bo koristilo le nam samim, bojevati z občutki krivde.

Že od otroštva so nas namreč učili, da deliti pomeni tudi skrbeti za druge, zato se pogosto počutimo slabo, če sebe postavimo na prvo mesto. Zato se tudi pogosto odpovemo stvarem, ki bi nas osrečile, piše The Telegraph.

V teku raziskave, s katero so poskušali ugotoviti, kdaj se ljudje počutijo najsrečnejši, sta psihologa Jonathan Berman in Deborah Small vsakemu od 216 dodiplomskih študentov dala tri dolarje. Nekateri so morali denar pokloniti Unicefu, drugi so morali denar obdržati, tretji pa so se morali sami odločiti, kaj bodo z njim naredili.

Rezultati so pokazali, da so bili najsrečnejši tisti študentje, ki so morali denar obdržati zase. "Pogosto ljudje hočejo delovati na sebičen način," je dejal Berman, a hkrati pojasnil, da ljudje tega ne naredijo, ker vedo, da se bodo potem počutili sebične.