Vest o njegovi smrti je globoko pretresla tako rodno Makedonijo, kot prestali svet, saj je bil Toše svetovno znan kot edinstven pevec in velik človekoljub. Sodeloval je s številnimi svetovnimi in lokalnimi velikimi glasbenimi imeni ter bil, med drugim, tudi Unicefov ambasador dobre volje, številni njegovi koncerti so bili dobrodelni. Prislužil si je Humanitarno nagrado matere Tereze, njegova pesem This World je postala Unicefova himna.

Strani svetovnega spleta so v trenutku, ko je vest o njegovi smrti postala javna, napolnili milijoni žalostnih komentarjev, mediji so pisali o odhodu balkanskega Elvisa Presleyja, 17. oktober pa je bil v Makedoniji razglašen za Dan žalosti. Toše je bil pokopan v rodnem Kruševem z državnimi častmi, na pogrebu pa je bilo prisotnih več deset tisoč ljudi.

Vsako leto njegovi oboževalci počastijo spomin na svojega idola tako, da organizirajo maše, bedenja in pohode v njegovo čast. Tudi letos se je na glavnem trgu v Skopju zbralo nekaj tisoč oboževalcev pokojnega pevca, ki so prepevali njegove pesmi. Maše za Tošeta so organizirane tako v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, njegovi najbolj zvesti oboževalci pa so preteklo soboto iz Nove Gradiške, kjer je Toše umrl, krenili na pot proti Kruševem, po poti pa so se srečali tudi z oboževalci, ki so prišli iz Beograda in Skopja.

Todor - Toše Proeski je bil rojen 25. januarja 1981. Njegova starša sta ga že od malih nog usmerjala v glasbena pota, ker je že kmalu pokazal talent. Diplomiral je na glasbeni akademiji v Skopju, kot eden najboljših v svojem razredu. S tem je postal eden redkih izšolanih glasbenikov na področju celotne nekdanje Jugoslavije, leta 2000 pa si prislužil tudi Oskarja popularnosti. Njegov prvi večji hit je bila pesem Čija si, ki so ji skozi leta sledili še mnogi.

Toše je sodeloval tako z Lucianom Pavarottijem, Celine Dion, Gianno Nanini, Tonijem Cetinskim, Antonijo Šola, Anjo Rupel in številnimi drugimi, eno najbolj šokantnih in dih jemajočih predstav pa smo lahko slišali, ko je v srbski oddaji v živo zapel makedonsko ljudsko pesem Zajdi zajdi.

V morju 'kvazi' pevcev in pevk, ki preplavljajo glasbene vode, je Toše vedno bil poznan in spoštovan kot neverjetni talent in profesionalec. Zase je vedno govoril, da obstaja le zaradi svojega občinstva, na kritike pa se je požvižgal. Toše bo, po mnenju glasbenih kolegov in številnih oboževalcev po svetu, za vedno ostal eden najsvetlejših trenutkov pop glasbe.