Drugačno in posebno

Ob dvanajstih uprizoritvah tekmovalnega programa, ki jih je izbral selektor Primož Jesenko in jih predstavljamo tudi v sliki, bo, kot je že ustaljena praksa, vzporedno potekal spremljevalni program, in sicer v največjem obsegu doslej, saj vsebuje kar enajst predstav. Nad tem delom festivala, ki se razpira od avtorskih projektov prek mladinskih do lutkovnih predstav, poleg Jesenka bdi še umetniška direktorica festivala Alja Predan.

Odsek Showcase, ki domače predstave na ogled ponuja mednarodni gledališki stroki, pa tokrat zajema šest predstav iz tekmovalnega in štiri predstave iz spremljevalnega programa. Tudi na tem območju je imela zadnjo besedo Predanova, ki si je kot kriterij začrtala drugačnost, posebnost in nenavadnost. "Izbrala sem predstave, kakršnih drugod ni na pretek."

Vse bolj mednarodno

Festival se iz leta v leto vse bolj utrjuje tudi v mednarodnem prostoru, ob tem pa v Maribor priteguje vse več raznovrstne tuje produkcije. Sklop Mostovi bo tako na ogled postavil sedem predstav iz Poljske, Nemčije, Srbije, Hrvaške in Češke; prav produkciji slednje je odmerjeno posebno mesto. Alja Predan je prepričana, da moramo videti, kaj se dogaja drugje, še posebno v deželah, na katere včasih radi gledamo zviška, čeprav so nas te v marsičem prehitele. Pristavlja pa še: "Festival nam skozi mednarodni program ponuja možnost, da ocenimo, kje na zemljevidu je po kakovosti naša gledališka produkcija."

Med skupno več kot šestdesetimi dogodki bodo program med drugim zapolnili tudi strokovna srečanja, okrogle mize, razstave, seminar za mlade kritike, predstavljanje produkcije AGRFT in še marsikaj. Ena izmed poslastic pa bodo seveda tudi pogovori z ustvarjalci predstav, ki se potegujejo za festivalske lovorike.

O dobitnikih nagrad bo odločala žirija, ki jo poleg domačih gledaliških strokovnjakov Mete Hočevar, Zale Dobovšek in Jaše Drnovška sestavljata še dva tuja eksperta, britanski kritik in teatrolog Mark Brown ter nizozemski dramaturg in teatrolog Arthur Sonnen. Tako zmagovalci tekmovalnega programa kot dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo bodo razglašeni na sklepni prireditvi prihodnji petek. Žirija, ki jo tvorijo Silva Čušin, Jernej Lorenci, Dušan Mlakar, Alja Predan in Ivo Svetina, ne daje nikakršnih namigov, kdo si bo po lanski dobitnici Miladi Kalezić tokrat nataknil prstan. Bo pa zaradi festivalskih pravil zagotovo pripadel enemu izmed njenih moških kolegov.