Na poziv sodišča je v roku odgovorilo le pet upnikov. Merkur in Big Bang sta sporočila, da so bile izpodbojne tožbe že vložene, sodišče pa je Merfinu odložilo plačilo sodnih taks, zato stroški še niso nastali in ni potrebe po njihovi založitvi. Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je medtem sporočila, da glede na višino terjatve založitev sredstev zanj ni racionalna.

Sava je na drugi strani odgovorila, da visokih stroškov vodenja izpodbojnih tožb zaradi likvidnostnih težav ne more založiti. Vendar pa so v Savi prepričani, da ne gre za prazen stečaj in bi bil predčasen zaključek postopka v škodo upnikom. Menijo, da glede na ugotovitve upravitelja, da je večina tožb utemeljenih, ni mogoče ustaviti stečaja in zato predlagajo njegovo nadaljevanje.

Vendar je bil edini upnik, ki je sredstva založil, Davčna uprava Ljubljana in sicer v višini skoraj 6000 evrov, kar predstavlja sorazmeren del glede na njene terjatve. Založenih sredstev je bilo tako premalo, saj bi za vodenje tožb stečajni upravitelj Andrej Marinc potreboval kar okrog milijon evrov.

Sodišče je zato sklenilo, da stečajni postopek zaključi. Vendar pa zakon take situacije ne ureja in tudi v sodni praksi takega primera še ni bilo. Sodišče je tekom postopka tudi samo iskalo različne možnosti, ki bi lahko prišle v poštev ob reševanju konkretnega primera. Ob dejstvu, da stečajne mase ni, denarja za vodenje postopkov tudi ne, je sodišče zaključilo postopek, je zapisano v sklepu, ki je bil danes objavljen na spletni strani Ajpesa.

Družba Merfin, v katero so se združili Merkurjevi menedžerji ob prevzemu nakelskega podjetja, je bila v stečaju od lanske pomladi. V postopku je bilo ugotovljeno, da družba nima nikakršnih sredstev za poplačilo nezavarovanih upnikov, v stečajni masi pa ni dovolj sredstev niti za vodenje izpodbojnih tožb zoper družbenike in nekatere banke ter podjetja, ki so financirali prevzem Merkurja. Le z zmago v teh tožbah bi si upniki lahko nadejali delna poplačila terjatev.

Upniki so prijavili za 470 milijonov evrov terjatev. Največji upnik je HTC Dva, ob njem pa še Hypo banka in Sava. Poleg tega so večmilijonske terjatve prijavila še druga podjetja, od kranjskega Iskratela do idrijskega H&R.

Iz 127 vloženih izpodbojnih tožb bi si lahko upniki obetali največ 34 milijonov evrov. Stečajni upravitelj je sicer ocenil, da bi realno, predvsem z izpodbijanjem sporne delitve dividend, lahko iztržili okrog 21 milijonov evrov.