Kot so danes sporočili iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 (KS 90), nadaljujejo akcijo, ki so jo začeli v juliju in nadaljevali v avgustu.

Letake, s katerimi opozarjajo na razmere in položaj zaposlenih v slovenskem turizmu, so dodelali in jih bodo delili prvi dan gostinsko-turističnega zbora, ki bo potekal v torek in sredo v Radencih. Letaki bodo namenjeni tako zaposlenim kot obiskovalcem prireditve.

"Akcija naj pokaže delodajalcem, da smo tukaj, da nas govori več ne zanimajo, da je sprenevedanja dovolj," so zapisali. Pravijo, da bi lahko pogajanja končali v enem popoldnevu, saj ne spreminjajo normativnega dela kolektivne pogodbe in ne zahtevajo preveč. Želijo si, da bi s to akcijo socialni dialog ponovno stekel.

V sindikatih ob dobrih rezultatih letošnje sezone - 3,1 odstotka več prihodov in 1,4 odstotka več prenočitev turistov, pri čemer je bilo prihodov tujih turistov za 6,1 odstotka več, prenočitev pa 5,6 odstotka več - opozarjajo, da je drugod v Evropi hotelirstvo s turizmom eno največjih gonil zaposlovanja in gospodarskega prihodka

Plače zaposlenih v gostinsko-turistični dejavnosti se letos še vedno niso uskladile. O uskladitvah najnižjih osnovnih plač in regresu za letni dopust bi se morali sindikati in delodajalci dogovoriti do konca maja.

V sindikatu pravijo, da so dali pobudo, a da delodajalci niso našli časa za pogajanja. Delodajalci pripravljajo svojo analizo, s katero bodo "skušali ves finančni neuspeh podjetij, vse slabe naložbe in dolgove, ki izvirajo iz financiranja, prenesti na zaposlene, meni sindikat. Opozarja, da delo na črno cveti, da najboljši kadri odhajajo v tujino in da mladi dela v turizmu ne vidijo kot svojo sanjsko službo.

Po navedbah sindikata velika večina plač ne dosega 600 evrov mesečnega izplačila, število oddelanih in neplačanih presežnih ur se je povečalo, količina dela prav tako.

"So utrujeni in nezadovoljni gostinski delavci. Postali so blago - 'človeški vir' v najbolj perspektivni panogi slovenskega gospodarstva. Gostinstvo in turizem je dejavnost popolnoma odvisna od ljudi, ki v njej delajo, pa tega nihče od menedžerjev, ki vodijo turistična podjetja, noče ne videti in ne vedeti," pravijo in dodajajo, da so lastniki mnogo preveč pasivni opazovalci dogajanja, saj da jih očitno dolgoročni trajnostni razvoj slovenskega turizma ne zanima.