Akciji, ki jo je organiziral urbanistični inštitut v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in avstrijskim veleposlaništvom, so se lahko pridružile kolesarske trojke po vsej Sloveniji: trije sodelavci, sošolci, prijatelji ali družinski člani, ki so za pot na delo, šolo ... uporabljali kolesa namesto avtomobila. Nato so mesec dni beležili prekolesarjene in neprekolesarjene dneve.

Ob zaključku akcije, ki je potekala med 17. septembrom in 12. oktobrom, je urbanistični inštitut v Ljubljani pripravil žreb glavnih nagrad - izžrebani ekipi prihajata iz Maribora in Ljubljane - in kolesarski zajtrk pred odhodom na delo, na katerem se je zbralo več kot 50 kolesarjev, so sporočili pobudniki akcije.

Akcija spodbujanja kolesarjenja na delo v trojkah je letos potekala že tretjič. V vseh treh letih so udeleženci skupaj prevozili že 211.823 kilometrov, kar je enako 60 znamenitih kolesarskih dirk Giro d'Italia, in s tem prihranili 34,3 tone izpustov ogljikovega dioksida (CO2) v slovenskih mestih.

V letu 2010 so udeleženci akcije skupaj prekolesarili 67.542 kilometrov in s tem prihranili slanih 11 ton izpustov CO2 v slovenskih mestih. Rekordno je bilo lansko leto, ko je bilo skupaj prekolesarjenih 99.382 kilometrov, s