Drugega kandidata bi volilo šest odstotkov vprašanih, neveljavno glasovnico pa bi oddali trije odstotki. Zagotovo bi volila slaba polovica volivcev med 18. in 65. letom.

V najverjetnejšem spopadu drugega kroga Türk-Pahor bi s polovico glasov slavil Türk. Zmagal bi tudi v primeru, če bi se spopadel z Zverom, so v javnomnenjski anketi Valicona pokazali odgovori vprašanih, ki bi se zagotovo udeležili prvega kroga.

Türk bi sicer lahko zmagal že v prvem krogu, ocenjuje Andraž Zorko iz Valicona. V anketi namreč niso bili zajeti volivci, starejši od 65 let, ki po Zorkovi oceni predstavljajo velik del volilnega telesa, ki se odloča predvsem med Türkom in Zverom.

Če bi se v drugem krogu spopadla najverjetnejša tekmeca drugega kroga Türk in Pahor, bi se glede na anketo največ Zverovih volivcev (47 odstotkov) odločilo za Pahorja, le 21 odstotkov pa za Türka. Preostali na volitve ne bi šli ali pa bi oddali neveljavno glasovnico. Če bi se v drugi krog prebila Türk in Zver, pa bi več kot polovica Pahorjevih volivcev volila Türka (51 odstotkov), Zvera pa 26 odstotkov. Manj pa bi bilo tudi takih, ki na volitve ne bi šli ali bi oddali neveljavno glasovnico.

Na vprašanje, katerega od kandidatov na volitvah ne bi izbrali, je najmanj antipatij zbral Pahor (23 odstotkov), sledi mu Türk s 27 odstotki in Zver s kar 42 odstotki.

Volivce so vprašali tudi, kako pomembno jim je, da na volitvah ne zmaga kandidat levice ali desnice. Kar 79 odstotkov jih je odgovorilo, da jim to ni pomembno, 15 odstotkom je pomembno, da ne zmaga desnica, šestim pa, da ne zmaga levica.

Večina vprašanih v anketi meni, da bodo živeli enako, četudi bo zmagal kandidat, ki jim je najbližje. Hkrati so vprašani kot najpomembnejše vprašanje letošnje uradne volilne kampanje najprej najpogosteje omenjali gospodarsko oziroma ekonomsko krizo (41 oziroma 18 odstotkov odgovorov). Razkol med levico in desnico je najprej omenilo le 15 odstotkov vprašanih.

Javnomnenjsko anketo je za Žurnal24 po spletu 8. in 9. oktobra na vzorcu 505 ljudi opravil Valicon.