Za zdaj so polno podporo rešitvi izrazili le v SLS, češ da "popravlja temeljno pomanjkljivost, do katere smo bili najbolj kritični, in sicer neenakopravno obravnavo upravičencev, ki so plačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanje skupne države in s tem dejansko zadostili pogojem za vplačila v obvezno pokojninsko zavarovanje". Pred koalicijskimi usklajevanji naslednji teden je prav tako jasno, da predloga ne podpira Državljanska lista (DL), zaradi česar je druga največja koalicijska stranka, če ne pride do dogovora znotraj koalicije, pripravljena podpreti opozicijski predlog novele, ki ukinja skoraj celotni 143. člen Zujfa.

Predlog opozicijske novele, pod katero se je že pred počitnicami prvi podpisal vodja poslanske skupine Socialnih demokratov (SD) Janko Veber, v nasprotju z ministrovim predlogom namreč predvideva povrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence. Naklonjeni so mu bili tako v DL kot v DeSUS, a je predlog na prvi obravnavi poleti zaradi nezadostne podpore padel prav zaradi Vizjakove obljube, da bo do jeseni popravke Zujfa pripravila vlada sama.

DeSUS Vebrovega predloga novele glede na stališče Karla Erjavca očitno ne namerava podpreti: "Bistvo opozicijske novele je ukinitev 143. člena. Imamo 6,4-odstotni primanjkljaj in ga moramo znižati na tri odstotke. Če gremo v ukinitev, potrebujemo ogromno denarja, da zapremo letošnji proračun. Tega denarja pa ni."

Poleg Vebrovega predloga pa je v parlamentarni postopek šla še tretja novela Zujfa, pod katero sta prvopodpisana poslanec SD Matjaž Han in poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš. Ta sprememba posega v 101., 231. in 250. člen Zujfa, z njo bi povrnili z vladnim varčevalnim zakonom trajno odvzete pravice vojnih veteranov do plačila zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zavarovanja. Predlog pa med drugim predvideva, da bi pravico do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pridobili tudi ranjeni in družinski člani padlih v vojni za Slovenijo. Finančnih posledic bi bilo v primeru sprejetja novele za približno 15 milijonov evrov.