Ocenjevalci? Izbrali smo najboljše: Saša Remec ima največjo zbirateljsko vinsko klet pri nas, Nina Vogrin piše o hrani na Planetu Siol, gurmanski veteran Tomaž Sršen ureja pomembno revijo o hrani, pijači in še o čem - Dolcevita, Robert Gorjak vsako leto oceni vsa naša vina v Vinskem vodiču. Miha First ocenjuje gostilne in piše o kulinariki, Vanja Alič je Dnevnikov novinar, ki se ukvarja s kulinariko. Uroš Mencinger ocenjuje za Nedelo in ima svoj kulinarični spletni portal, Boštjan Napotnik ocenjuje gostinske lokale za Mladino in piše kuharske knjige, Marko Oblak piše (predvsem kulinarične kolumne) za Dolcevito. Zoran Triglav piše o hrani za Hopla in za Nedeljca, Maruša Jurc ureja Popov portal okusno.je, Vito Avguštin piše za Dnevnik, Vine Bešter za Dolcevito, Sašo Dravinec pa je kulinarični avtor Primorskih novic. Toni Gomišček je eno-gastro publicist, novinar in bivši direktor Vinoteke Brda. Vpliv in kakovost slovenskih mojstrov kuhanja so ocenili tako, da so navedli po pet najboljših kuharjev in jih ocenili z ocenami od 1 do 5. Na podlagi seštevka prejetih ocen je nastala današnja lestvica.

Tomaž Kavčič Pri Lojzetu, dvorec Zemono

Le malenkost bolje kot Ano Roš so naši strokovnjaki ocenili legendarnega Tomija. Ne moremo mimo podatka, da gre pri Zemonu, po vplivnem italijanskem l'Espressu, za drugo najboljšo restavracijo v Furlaniji. Kavčič je dobesedno okupiral sosednjo pokrajino. Nina Vogrin pa pravi, da noben Slovenec ne obvlada spektakla tako kot on. In če ne verjamete, morate pokusiti njegovo sladko eksplozijo z imenom gin tonic.

Ana Roš Hiša Franko, Kobarid

Na drugem mestu lestvice je pristala naša najbolj ustvarjalna kuharica. Ja, pri Franku je hrana kreativna, nobenega od krožnikov (niti podobnega) ne morete dobiti nikjer drugje. Roševa je iskalka korenin in okusov, kot pravi Sašo Dravinec. Izredno jo cenijo tudi italijanski mediji, celo nacionalna televizija, ob vseh kolajnah pa je postala edina kuharica, ki je zastopana v prestižnem gibanju Cook it raw.

Janez Bratovž JB, Ljubljana

Če že omenjamo tuje nagrade: ni je čez uvrstitev, ki jo je pred dvema letoma dosegel "džejbi", ko se je uvrstil med 100 najboljših restavracij na svetu. Bogata francoska in zmerno kreativna kuhinja v Plečnikovi dvorani na Miklošičevi je verjetno največ, kar lahko dobite v centru dežele, v zadnjem času pa skoraj vsi gostje prisegajo na njegovo terino krškopoljskega prašiča. Perfekcionist v pripravi in predstavitvi jedi, pravi Toni Gomišček.

Bine Volčič Promenada, Bled

Tomaž Sršen meni, da Volčič (še) nima takšnega vpliva na širšo publiko kot recimo Gordon Ramsey ali Jamie Oliver, ga pa, kot mnogi, postavlja na četrto mesto pri nas. Bine Volčič se je, potem ko je v elitni restavraciji Promenada zamenjal Andreja Kuharja, že postavil v položaj nadpovprečnega kreativnega šefa, resničnostni spektakel pa ga utegne izstreliti še višje. Sicer pa pokusite njegovo bistro paradižnikovo juho s koprivami in čemažem.

Joško Sirk La Subida, Krmin

Malo je dobrih slovenskih kuharjev, ki se niso učili pri Jošku. Pionir sodobne avtohtone gastronomije, kot ga rišejo naši ocenjevalci, vodi streljaj od meje gostilno z Michelinovo zvezdico. Ko mu to ni bilo dovolj, je postavil še turistični center, v zadnjem času pa je postal več kot uspešen izdelovalec kisa. Njegovih receptov je veliko, vsi se navezujejo na stare lokalne jedi, a zdi se, da je še vedno najboljši, ko z veščo roko nareže tri, štiri fete pršuta.

Luka Novak oddaja Ljubezen skozi želodec, Pop tv

Luka in žena Valentina sta po odisejadi z založbo Vale Novak, ki je naredila za promocijo Jamieja Oliverja vsaj toliko kot naša televizija, zaplula v lastno oddajo, ki poudarja družinsko kuhinjo. V Ljubezni skozi želodec sta glavna igralca, kuharja in tudi občasna šaljivca, ki poskušata različne recepte predstaviti na enostaven, televizijsko razumljiv način. Jasno, oddajam so sledile knjižne izdaje, propaganda za ribe in Novakovo druženje s politiko.

Vesna Čarman Pri Danilu, Reteče

Če verjamete lestvicam - najboljša gorenjska gostilna zadnjih dveh let. In če verjamete televizijskim dokumentarcem, ena od treh najpomembnejših žensk v sodobni slovenski kulinariki. "Čarmanova bazira na lokalnem izročilu in ga poskuša izpopolniti z novimi idejami," je povedal Miha First in dodal, da Pri Danilu ne komplicirajo, ampak zgolj popestrijo klasične jedi. Zadnjič smo pokusili blitvin mus na rdeči pomaranči.

Andrej Kuhar Maxim, Ljubljana

Mojster, ki se je vrnil iz Nemčije in se nastanil na Bledu, kjer je dvigoval nivo Vile Bled in (zdaj Volčičeve) Promenade. Potem naj bi ga odkrili Mercatorjevi direktorji in ga kupili za velike denarje. Preselili so ga v klet nasproti državnega zbora, kjer se že štirideset let malica najprestižnejša hrana pri nas. Kuhar tega ni spremenil. Prestižno je ostalo prestižno in Uroš Mencinger je pred časom zapisal: "Brezkompromisno kakovost sestavin, nadgrajenih s kuharjevim/Kuharjevim dolgoletnim članstvom v haute cuisine."

Jožef Oseli

Povabljeni ocenjevalci so se spomnili tudi Titovega kuharja, ki je bil od leta 1972 ne samo osebni kuhar, ampak tudi butler nekdanjega predsednika bivše Jugoslavije. Oselijeve jedi so malicali Mitterand, Gorbačov, Haile Selasi, Havel, Gönz, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton… V zadnjih letih pripravlja jedilne liste za različne gostilne, hkrati pa je mednarodni sodnik za hladne in tople kontinentalne jedi največje svetovne kuharske organizacije. Zadnjič so mu rekli, naj skuha nekaj za male zaslone. Nič ni kompliciral: pripravil je testenine s paradižnikom in bučkami.

Svetozar Razpopović Restavracija As, Ljubljana

Za mnoge bolj gostilniški menedžer kot kuhar, a kot pravi Saša Remec: "Ima kuharje, a ideje so vedno njegove." Pred leti je s selitvijo iz kraških Dutovelj v Ljubljano pripravil popolno revolucijo, lani je združil moči s Hišo Franko in razprodal Ljubljanski grad s primorsko kuhinjo. "Pope" ima neko posebno energijo in nekaj jedi, ki jih treba pokusiti, če ste na lokaciji. Recimo testenine z divjim prašičem.