Erjavec bi lahko vprašanje LB uredil s tiho diplomacijo

Pahor na vprašanje, ali ne meni, da je čas za zaustavitev dozdajšnje politike bodisi s predčasnimi volitvami bodisi z referendumi, odgovarja, da bi bil za referendum v primeru, če bi mu kdo zagotovil, da "Slovenci v teh psiholoških, političnih, gospodarskih in socialnih razmerah zmoremo racionalno diskusijo o holdingu". "Ker pa sem prepričan, da bomo imeli na koncu vsesplošno kreganje o tem, kdo je bolj kradel in kdo bo bolj kradel, bo to pustilo hujše posledice na ozračje v tej državi, kot je ustanovitev holdinga," pravi.

Po njegovem prepričanju je rešitev v političnem dogovoru. Če bi obstajal dogovor, "kakor koli že ohlapen in pomanjkljiv ali luknjičast", bi bil to po njegovih besedah signal ljudem, da so politiki pripravljeni kot reprezentanca prevzeti odgovornost.

Pahor je komentiral tudi zaostritve odnosov med Slovenijo in Hrvaško zaradi vprašanja Ljubljanske banke in dejal, da bi lahko zunanji minister Karl Erjavec to vprašanje uredil s tiho diplomacijo in ne da bi se odnosi poslabšali. Zavzel se je tudi za takojšnjo ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

"Sedaj je pravi trenutek za začetek postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe"

"Prvič zato, ker je vprašanje že urejeno. Slovenija je glede bivših varčevalcev Ljubljanske banke zavarovana na več načinov. Prvič, z dunajsko pogodbo iz leta 2001, ki jo je podpisala tudi Hrvaška. Drugič je Slovenija zavarovana s primerom Kovačič iz leta 2006, kjer je Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo, da spor ni civilnopravne, ampak sukcesijske narave. Tretjič je Slovenija zavarovana z ravnanjem hrvaških sodišč, ki nikoli niso dala prav tožnikom. Potem pa imamo še mnogo izjav hrvaških oblasti po letu 2001, ne nazadnje Kosorjeve v Bohinju in podpredsednika hrvaške vlade po Bohinju in njihovega finančnega ministra ter hrvaškega pooblaščenca za rešitev problema," je poudaril Pahor.

Dodal je tudi, da bi rad "kot predsedniški kandidat, kot poslanec in kot bivši predsednik vlade" rekel, da je napočil "čas, da Slovenija brez vsakršnega sramu, da je kakor koli popustila, začne postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe". "Sedaj je pravi trenutek," je prepričan.

Poleg tega je spregovoril o Igorju Lukšiču, ki ga je nasledil na čelu stranke SD. Lukšič je po njegovih besedah ubral pot, ki je sam sprva od njega ni pričakoval. "Igor Lukšič je vendarle zmagal s pričakovanjem tistih, ki so v njem videli neko radikalnejšo antivladno politiko. In tega niso dočakali," poudarja Pahor. Lukšič po njegovih besedah seveda ni podpornik vlade, "a prav gotovo ni danes tako radikalen nasprotnik, kot se je sprva zdelo".