Avtor poročila dr. Bett Kissela je dejal: ''Med razlogi za trend naraščanja bi lahko bila porast dejavnikov tveganja, kot so sladkorna bolezen, debelost in povišan holesterol.“ V študiji so sledili ljudem, starejšim od 20 let, in sicer v treh obdobjih – leta 1993, 1999 in 2005.

Vzporednice z Veliko Britanijo

Leta 1993 je kap med sto tisoč ljudmi prizadela 109 oseb v mlajši starostni skupini, leta 2005 je število naraslo na 176. Študija je pokazala še, da je povprečna starost tistih, ki so najpogosteje žrtve, upadla iz 71 na 69 let.

Zanimivo, med starejšimi ljudmi je v istem obdobju opaziti upad prizadetih. Na Otoku je prišlo do kar 40-odstotnega zmanjšanja števila ljudi, ki jih je v zadnjih 20 letih zadela kap. Upad števila je posledica izboljšav na področju preprečevanja, hkrati pa povečanje ozaveščenosti javnosti o zdravem načinu življenja.

Študija kaže, da se starostna meja ogroženosti niža, a strokovnjaki opozarjajo, da je treba ugotovitve obravnavati s previdnostjo. ''Kap se običajno obravnava kot bolezen starejših ljudi, raziskava pa opominja tudi mlajše,“ je dejal nevrolog dr. David Werring.

Posledice ostanejo vse življenje

Strokovnjaki menijo, da je podobna ogroženost med ZDA in Veliko Britanijo posledica podobnega življenjskega sloga, kar je tudi glavni izziv za prihodnost. Kap se zgodi v trenutku. Če ne nastopi smrt in žrtev preživi, je velika verjetnost, da bo posledice občutila vse življenje. V mnogih primerih je kap mogoče preprečiti, saj naj bi vsakdo lahko zmanjšal tveganje s spremembo življenjskega sloga. Nekatere izmed pomembnejših stvari so uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost in redne meritve krvnega tlaka.