Janša je namreč v torek v pogovoru za TV Slovenija dejal, da za Slovenijo ni druge alternative, kot je to, da je koalicija trdna.

"Krivi vsi drugi, razen te vlade"

Po Jankovićevih besedah pa smo prišli v fazo, "da so vsi drugi krivi, razen te vlade" in ugotavlja, da praktično ni več segmenta v družbi, ki bi bil z napovedanimi ukrepi zadovoljen. Najhuje pa se mu zdi, da predsednik vlade sedaj že grozi državljanom, da bodo v primeru, če ne bodo sprejeli njihovih predlaganih ukrepov, prišli "hudi strici iz Evrope". A kot pravi Janković, je v državi že sedaj zelo hudo, vendar "zaradi legalne, ne pa legitimne vlade".

Ob tem je Janković dodal, da se je tisto, kar so v Pozitivni Sloveniji govorili glede holdinga in slabe banke, pokazalo kot resnica. Spomnil je na njihov predlog sestave nadzornega sveta holdinga, a da so jih, "kot običajno", povozili. Janković je nadaljeval, da Janša glede slabe banke ne posluša nikogar, saj očitno ve vse sam. Sedaj pa je vlada dobila dve zaušnici državnega sveta, je dodal predsednik Pozitivne Slovenije, ki je prepričan, da Janši ne "nagaja" opozicija, temveč neznanje te vlade.

Prišel čas, "ko se bo narod dvignil"

Zato Janković meni, da je prišel čas, "ko se bo narod dvignil" in pokazal, da ne soglaša s takim ravnanjem predsednika vlade v demokratični državi. In "glede na odpor državljanov", Janković poziva, naj se ne izgublja še eno leto v hudi recesiji in hudem pesimizmu, ter da se rešitve ne išče zgolj pri rezih stroškov. "Po tej logiki bomo na koncu vsi mrtvi in za vse nas ostaja pokopališče," je dejal Janković in Janši sporočil: "Če ne znaš, se lepo umakni in prepusti skrb drugemu".

Na vprašanje, ali je ta drugi on, je odgovoril, da ga zanima le izvršna funkcija in bo prepustil Janši, naj se odloči, na vsak način pa da je on na razpolago. Janković ob tem meni, da so oni še vedno sposobni izpeljati program, ki je bil parafiran z Državljansko listo, DeSUS in SD.

Ker se sedaj napovedujeta že dva referenduma, je Janković izpostavil, da je vedno nasprotoval referendumom, saj zagovarja stališče, da je treba še pred sprejetjem zakona opraviti socialni dialog in se dogovoriti. Janša pa glede na izjave sindikatov socialnega dialoga nima več, je dejal Janković. Sam ne namerava biti pobudnik referendumov, je izpostavil, če bo do njih prišlo, pa se bo odločil, ali jih bo podprl.