Modificirani predlog zakona o delovnih razmerjih (ZDR) glede na predhodno predvidene spremembe odpovedne roke skrajšuje z največ 90 na največ 60 dni, odpravnine pa z ene petine osnove za vsako leto dela pri delodajalcu (osnova bi bila enako kot sedaj povprečna mesečna plača v zadnjih treh mesecih) na eno četrtino.

Predlog zakona o urejanju trga dela medtem trenutno predvideva znižanje višine denarnega nadomestila za brezposelnost za prve tri mesece s sedanjih 80 na 70 odstotkov osnove. Zgornja časovna omejitev prejemanja nadomestila pa naj bi se znižala s sedanjih 25 mesecev (kar je veljalo za starejše od 55 let z več kot 25 leti zavarovalne dobe) na 18 mesecev (enako kot sedaj za starejše od 50 let z več kot 25 leti zavarovalne dobe).

Predlog reforme trga dela, ki na eni strani skrajšuje odpovedne roke in znižuje odpravnine, na drugi strani pa znižuje višino nadomestil za brezposelnost in čas njihovega prejemanja, ne gre v pravo smer, so prepričani v sindikatih. V luči možnosti večjega odpuščanja v javnem sektorju si varne prožnosti želijo še toliko bolj. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak jim je zato za danes obljubil nove rešitve.

Delodajalci s trenutnim potekom pogajanj niso zadovoljni. Bojijo se, da bi zaradi nadomestil za brezposelnost prišlo do novih zapletov, kar glede na to, da se se socialnim partnerjem z usklajevanjem reforme mudi, po njihovih besedah ne bi bilo dobro. Upajo sicer, da bodo kompromisni teksti ministrstva dobra osnova za nadaljnja pogajanja. Predlogi zakonodaje namreč v DZ ne smejo nedorečeni in nerazumljivi, so prepričani.