Ta hobi je kasneje močno zaznamoval njegovo življenje - ko je dedek zbolel in mu po smrti zapustil 30 oljk, je prerasel v družinski posel. Nadvse uspešen: danes njegov oljčnik šteje 6100 oljk, posaditi jih namerava še vsaj 1000. Še več, od leta 2008 se Sandi Chiavalon uvršča med 15 najboljših oljarjev na svetu. Je edini oljar v Istri (pa tudi na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji), čigar oljčno olje izkušeni svetovni ocenjevalci, na čelu s slovitim Marcom Oreggio, že pet let zaporedoma ocenjujejo s 94 točkami (od 100). "To je tisto, kar me najbolj veseli - ni namreč težko biti le enkrat dober, veliko težje je to ponavljati iz leta v leto," Sandi pove s ponosom.

Z ljubeznijo in delom osvaja svet

Danes je svetovni trend, da oljarji oljčno olje pridelujejo iz več vrst oliv, a jih večina vseeno prideluje monosortno olje. "Naša filozofija je bolj kompleksna, vsaka sorta oliv namreč iz leta v leto daje drugačno olje, kar je posledica sušnih in deževnih obdobij. Prav zato pri nas obiramo pet različnih sort oliv, vsako posebej, ter jih v kleti mešamo med seboj, da dobimo aromatičen okus in da kakovost olja ne variira iz leto v leto. Moja ideja se je izkazala kot zelo uspešna in po tem se ločimo od drugih," zaupa sogovornik. V Sloveniji je oljčno olje chiavalon prisotno v skoraj vseh najboljših restavracijah, na mizah elitnih restavracij ga boste našli tudi v Nemčiji, Švici, celo v Avstriji in Veliki Britaniji, letos so ga začeli izvažati tudi v Rusijo in Srbijo. In še na nekaj ne smemo pozabiti ob koncu - Sandijevo oljčno olje je edino na svetu, ki ga izvažajo celo v Italijo, tretjo največjo proizvajalko oljčnega olja na svetu, kar je podobno, kot če bi Eskimom prodajali sneg...