Do srečanja prihaja ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama in dan pred 92. obletnico koroškega plebiscita, ki je zakoličil mejo med tedanjo kraljevino SHS ter Avstrijo.

Pri tem se ministra nista mogla izogniti odzivu na izjave koroškega svobodnjaškega deželnega odbornika za finance Doberniga, ki je v soboto izjavil, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci" in da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini.

Ministra sta na svojem tretjem srečanju - prvič sta se sestala marca na Dunaju, drugič pa maja v Sarajevu - govorila tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. To je po besedah Erjavca "zelo uspešno, kar pa ne pomeni, da ga ni moč še okrepiti".

Spindeleggerja je zanimalo, ali bo Slovenija potrebovala mednarodno denarno pomoč. Erjavec mu je predstavil najnovejše ukrepe, ki jih je pripravila vlada, in poudaril, da bo Slovenija, če bodo ti sprejeti, lahko sama rešila svoje težave.

Trditve je kasneje "vzel nazaj"

Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler (FPK) se je opravičil zaradi do Slovencev sovražnih izjav svojega strankarskega kolega, deželnega svetnika Haralda Doberniga. Slednji je lani dosežen dogovor o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem označil za "začetno drogo" za koroške Slovence.

Za slednje je tudi dejal, da niso pravi Korošci, kar je sicer kasneje po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA "vzel nazaj".

"Dobernigove izjave nimajo moje podpore. Pri manjšini bi se rad opravičil v vseh oblikah," je po ponedeljkovi seji deželne vlade novinarjem dejal Dörfler. Ob tem je dejal, da dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih nikakor ni pod vprašajem. Vse udeležene pa je pozval, naj pridejo "na sredino mostu". Je pa od slovenskega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržine zahteval opravičilo, ki je v odzivu med drugim dejal, da ga Dobernigove izjave spominjajo na "množično gibanje, ki je bilo uspešno v 30. letih". "Ta formulacija ne ustreza običajem leta 2012," je dejal Dörfler.

Za opravičilo kar 45 ur

Ne glede na Dörflerjevo opravičilo so v drugih strankah avstrijske Koroške ostali kritični. Vodja koroških socialdemokratov Peter Kaiser je dejal, da je "zelo razočaran", da je deželni glavar potreboval 45 ur, da se je odzval na Dobernigove besede. "Dörfler je poskušal prikazati nadstrankarskost, a na koncu je ostalo samo licemerje," je dejal Kaiser.

Deželni svetnik iz vrst Ljudske stranke Wolfgang Waldner je izrazil obžalovanje, da so zaradi Dobernigove "politične drže" ponovno nastali "frontni položaji". "Dežela si je zaslužila kaj boljšega kot politike, katerih obzorje se konča na deželni meji," je dejal Waldner.

Predsednik Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Josef Bucher pa je pozval k "razorožitvi besed". "BZÖ zavrača vsak napad na miroljubno sobivanje narodnih skupnosti. Koroška ne potrebuje razkola, pač pa da s skupnimi močmi ponovno saniramo deželo," je v izjavi za javnost opozoril Bucher.