V najetih proizvodnih prostorih nekdanje Mesne industrije Primorske se še vedno nič ne dogaja. Potem ko so poskusno zaklali nekaj živali in od inšpekcijskih služb pridobili vsa potrebna dovoljenja za začetek proizvodnje, 20 delavcev, s katerimi je turško podjetje Alemin Halal podpisalo pogodbo, doma čaka, da jih bodo poklicali na delo.

Kaj se trenutno dogaja s kromberškim obratom, nismo mogli izvedeti niti od pravnega zastopnika turškega podjetja, ker se ne oglaša na telefonske klice. Zapletov okoli proizvodne linije ne komentira niti Benedejčič, kot je znano, pa proizvodnja stoji zaradi okoli 7000 evrov, ki naj bi jih moral plačati turški najemnik obrtnikom, da bi lahko začeli delati.

Nedavno je Ismeta Mahmuljina, pravni zastopnik Alemina Halala, dejal, da naj bi bil glavni krivec za to stečajni upravitelj, ki naj ne bi imel denarja za plačilo opravljenih del. "Brez žage linija ne more začeti obratovati. Obrtniki so namreč zaradi neplačila žago preprosto odmontirali in odnesli s seboj. Stečajnemu upravitelju smo pripravljeni pomagati z denarjem in plačati vse nadaljnje stroške. V zameno pa hočemo podaljšanje najemne pogodbe, dokler se ta vložek ne povrne," je opozoril Mahmuljin. Nasprotno meni stečajni upravitelj Benedejčič, ki pravi, da bi morali za žago plačati Turki, zato napoveduje prekinitev najemne pogodbe z njimi.

Doslej naj bi Turki v MIP že vložili okoli 60.000 evrov, na mesec pa naj bi imeli okoli 5000 evrov stroškov. Kljub zapletom naj bi bili Turki še vedno zainteresirani za nakup kromberškega obrata, za katerega so tudi že oddali ponudbo.