Kapitalistična družba očitno zahteva veliko mero žrtvovanja. Lahko rečemo, da smo edina bitja, ki prostovoljno odklonijo obrok, medtem ko nam ga mama, oče, babica, partner ali prijatelj postavijo skorajda pred nos. Zakaj se potem sploh ženemo v službah in šolah, če si z zasluženim še hrane ne privoščimo več? Izgovarjamo se na vse mogoče načine: od tega, da nimamo časa, se nam mudi, se nam ne ljubi, smo jedli že zjutraj, da varčujemo. Kdaj so se spremenile naše prehranjevalne navade? Upamo lahko le, da je vsaj nedelja tisti dan v tednu, ko se družina ustali in ob zvoku harmonike na televiziji v miru poje topel obrok. Posledice redkega uživanja tople, kuhane hrane zagotovo tudi ne morejo biti dobre. Vrtoglavica, slabost, zaspanost, občutek šibkosti še dodatno okrepijo že tako stresen dan v službi ali šoli.

Tudi zdravo kosilo je pripravljeno hitro

V petek popoldan so se v Ljubljani na kosilu dobili Mladinska knjiga in kuharja Boštjan Napotnik ter Srđan Milovanović. Slednja sta pripravila kosilo po napotkih iz nove knjige angleškega kuharja Jamieja Oliverja, 30 minut za kosilo, ki jo je izdala Mladinska knjiga, prevedel pa jo je Milovanović. Cilj srečanja je bil jasen: pripraviti obrok v 30 minutah. Očitno je, da je kuhar in večni borec za zdravo prehranjevalno kulturo Jamie Oliver opazil, da je svet svoje navade hranjenja obrnil v negativno smer. V drugačnem primeru knjiga s takšno tematiko ne bi izšla. Kot da bi nam sporočal, naj si vzamemo vsaj pol ure na dan za topel obrok, če ne gre več. Če je v preteklosti opozarjal na slabe prehranjevalne razmere v šolah, zdaj Oliver opozarja celoten zahodni svet, naj začnemo bolj kakovostno in pogosteje jesti.

Gotovo sta enakega mnenja tudi demonstratorja petkovega kosila, saj sta dokazala, da je v pičlih 30 minutah mogoče pripraviti obilno, zdravo kosilo za malo denarja. Za glavno jed sta pripravila makarone s sirom, cvetačo in slanino. Zraven je bila solata iz radiča, polita z gorčično omako, za sladico pa pečene slive s sladoledom. Kot sta sama povedala, je potrebnih samo nekaj očitnih pripomočkov, kot so pečica, štedilnik in nož ter nekaj denarja za nakup surovin. Gotovo mislite, da sta samo dva zmožna opraviti tako hitro delo, eden pa nikakor. Omenjena kuharja sta kuhala za vsaj ducat radovednežev, ki so si prišli ogledat to zanimivo promocijo nove knjige. Tako je vsak količinsko skuhal toliko, kot če bi kuhal za svojo družino. Knjiga, ki je izšla v več kot 4800 izvodih, predstavlja nekakšen krik, da je dovolj izgovorov za opustitev obroka in da moramo ljudje začeti boljše jesti. Poleg tega prikaže, da je 30 minut dovolj časa, da ustvarimo celosten obrok za celotno družino.

Napotnik in Milovanović sta uspešno opravila svoje delo, saj sta v roku 30 minut pripravila obrok za vsaj ducat ljudi. A to sploh ni poanta, tako kot pravi Napotnik: "Četudi bi ti za obrok vzelo 40 minut, si še vedno v nekih okvirih, kjer lahko pripraviš hitro in kakovostno kosilo. Oliver je knjigo napisal, ker je imel dosti izgovorov." Napotnik ostaja optimist. Kot je sam povedal, je bila knjiga pisana za Anglijo, kar pomeni, da so naše navade še vedno nekoliko bolj zdrave. "Pri nas se še vedno dosti kuha in znamo pripraviti različne obroke od začetka do konca. Nismo še tako navajeni na zmrznjene obroke in pregrevanje. To dokazuje tudi majhen odstotek polic z zmrznjeno hrano v slovenskih trgovinah."

Kdaj so se torej spremenile naše navade? Po Napotnikovih besedah so začetki bili v povojni industrializaciji. Takrat so ljudje začeli pogosteje hoditi v službe. Tam so podjetja zagotovila topel obrok, da so se ljudje lahko do sitega najedli. Zaradi tega ni bilo najnujnejše potrebe po ponovnem popoldanskem obedu. Je pa kuhar kritičen do zdajšnjih razmer v šolskem prehranjevanju. Sam pravi, da ne razume, kako lahko otroci hodijo iz šole lačni, ker jim starši ne morejo privoščiti obroka. S tem se znižuje kvaliteta učenja v šoli, saj zaradi lakote niso dovolj osredotočeni. "To je poraz, da mi kot družba nismo spodobni zagotoviti hrane našim otrokom. Še lastovke in lisice so zmožne svoje mladiče oskrbovati, dokler niso sami sposobni skrbeti za sebe," je ogorčeno dodal Napotnik.

Preberite tudi članek Ervina Hladnika Milharčiča: Življenje z dvema evroma na dan.