Na stotine oboževalcev, ki se je na dan obletnice zbralo v njihovem rojstnem mestu Liverpoolu, je postavilo nov rekord za Guinessovo knjigo rekordov, ko jih je 1631 večglasno zapelo - seveda - pesem Love Me Do (dosedanji je bil 897 pevcev). Liverpoolčani bodo obletnico praznovali ves konec tedna. Zanje so Beatli sprožili revolucijo, brez katere bi bila liverpoolska kultura dolgočasna. Tudi svet, posebej glasbeni, bi bil brez Beatlov najmanj manj bogat.

Na Otoku samo na 17. mesto

Love Me Do po izidu 5. oktobra 1962 ni bil ravno največji hit, saj se je na lestvici singlov povzpel samo do sedemnajstega mesta. Leta 1982, leta po tistem ko so se Beatli razšli in dve leti po smrti Johna Lennona, ki ga je pred domom v New Yorku ustrelil neprištevni versko blazni oboževalec Mark Chapman (zameril mu je, ker je rekel, da so Beatli popularnejši od Jezusa Kristusa), so single na Otoku vnovič objavili. Dosegel je četrto mesto. V ZDA pa je zasedel prvo mesto - leta 1964.

Love Me Do je ena izmed prvih pesmi, ki sta jih skupaj ustvarila Lennon in Paul McCartney, že veliko let najbogatejši glasbenik sveta, čigar premoženje ocenjujejo na približno pol milijarde funtov. Večji del pesmi je napisal McCartney v letih 1958 in 1959 medtem ko je - pri šestnajstih - "šprical" šolo. Srednji del pesmi je napisal Lennon. Zapela sta jo skupaj, njena posebnost pa je tudi ustna harmonika, ki jo je zaigral Lennon. Zanimivo je tudi to, da so pesem posneli trikrat, s tremi različnimi bobnarji. Na prvi, posneti 6. junija 1962, je bil za bobni Pete Best. Na drugi, posneti 4. septembra je bobnal - ker so "odpustili" Besta - novi bobnar Ringo Starr, na tretji, ki so jo posneli samo teden dni kasneje, 11. septembra, pa najeti bobnar Andy White. Pesem so tretjič snemali, ker legendarni producent Beatlov George Martin, ki je odločilno vplival na njihov glasbeni začetek, ni bil zadovoljen z Ringovim bobnanjem na drugem snemanju. Ringo je na tretjem snemanju igral samo tamburico (te ni na posnetku z drugega snemanja). Na koncu so 5. oktobra 1962 vseeno izdali single s posnetkom z drugega snemanja, na katerem je bobnal Ringo.

Začetek beatlomanije

Vse te podrobnosti, tudi ta, da so tretji posnetek pesmi Love Me Do, na kateri je bobnal White, vključili na prvi album Beatlov Please Please Me in na vse druge albume, na katere so pesem vključili, so seveda pomembne samo najbolj natančnim oboževalcem Beatlov. Za druge je pomembno samo to, da je ta pesem označila začetek Beatlov in beatlomanije, ki je pljusknila čez svet. Njihov producent George Martin, ki jim je pred več kot petdesetimi leti priskrbel snemanje v legendarnem studiu Abbey Road, je leta kasneje dejal, da je bila Love Me Do "najboljša od slabih pesmi", ki so jih prvič zaigrali in zapeli pred njim. Priznal je tudi, da ga s svojo glasbo niso kdo ve kako navdušili, osvojili pa so ga s svojo karizmatičnostjo. Avtor ene izmed mnogih knjig o Beatlih Bill Harry, ki jih je zelo dobro poznal, ker je bil Lennonov sošolec na kolidžu za umetnost, je bil tisti, ki je poskrbel za to, da jih je prišel prvič poslušat - v zaradi njih legendaren Cavern Clubu - njihov bodoči menedžer Brian Epstein, ki je prav tako pomembno vplival na začetni uspeh Beatlov.

Večna kovačnica denarja

Harry pravi, da so ravno zaradi pesmi Love Me Do Beatli spoznali, da jim bo uspelo. Bila je prelomnica. Petdeset let kasneje in 43 let po razpadu Beatlov, so njihove pesmi še vedno ne samo priljubljene, ampak neuničljivi stroj za kovanje vedno novega denarja, ne samo za živa beatla McCartneya in Starra in potomce Lennona in Georgea Harrisona, ampak vrsto družb, med njimi glavno Apple Corps, ki je do konca leta 2011 prodala več kot šesto milijonov plošč, cedejev in kaset Beatlov in lani delničarjem izplačala skupaj osemnajst milijonov funtov dividend. Dober primer je bila uporaba njihove pesmi Tomorrow Never Knows v epizodi ameriške televizijske serije Mad Men. V nobeni ameriški televizijski seriji niso nikoli prej, vsaj legalno, uporabili katere koli pesmi Beatlov. Za uporabo te so plačali četrt milijona dolarjev. Poleg starih se vedno znova pojavljajo novi viri zaslužka pesmi liverpoolskih kuštravcev.