"Nismo nostalgični in ne želimo 'nazaj': smo kompleksni, tako kot vi in vaši bralci, zato skušamo izvrtati še tistih nekaj delcev sebe, ki so preživeli okužbo z virusi okolice. Gre za trdo delo oziroma terapijo, s katero smo glasbo najprej osvobodili nas samih, ta pa nam je v zameno rekla 'hvala' in nas povezala bolj kot kadar koli prej," nam je odločitev, da izdajo kaseto, pojasnil basist Nikola Sekulović.

Tokrat si bo treba vzeti čas

V skupini, tako Sekulović, so veliko razmišljali o prijaznosti sodobnih tehnologij, in ker so jim te trenutno nekako tuje, so zgoščenki in MP3-formatu rekli ne. "Kaseta z magnetnim trakom je primerno degradiran format: je minljiva, čez nekaj let bo tudi umrla; ima svoj red, v katerem skladb ne moreš kar poljubno preskakovati; ima tudi svoj poseben zvok, drugačen od današnje digitalije, hkrati pa se mora človek za užitek tudi potruditi," je še razložil Sekulović, ki je kot trud naštel iskanje kasetofona, brisanje prahu in predvsem dejstvo, da si bo poslušalec za glasbo moral vzeti čas.

Bolj kot sam format so v Dan D izpostavili njegovo embalažo. Kaseta, ki velja za omejeno izdajo, saj bo na klubski turneji na voljo zgolj 100 izvodov, je spravljena v poleno jelševega lesa. "Plastična kaseta v plastični škatli, to je res neumestno podvajanje," je na vprašanje, zakaj poleno, odgovoril Sekulović. Tako poleno kot kaseta navdušujeta s svojo preproščino, dodajajo v Dan D. "Vsak kos je poseben, tega pa ne želimo izkoriščati preveč: število kaset bo omejeno, število polen pa še bolj. Dokler traja, traja," je omenil Sekulović. Pri ideji jim je pomagal Jiri Kočica, polena pa je v svoji žagi v Praprečah pri Šentjerneju nažagal ata Antončič, "ki je z rahlo modifikacijo prototipa dodal še svoj umetniški pečat".

Še raje bi imeli bukev

Kakšna simbolika tiči v jelševem lesu, nam ni uspelo razvozlati, zato nam je Sekulović olajšal zapleten proces razmišljanja z odgovorom: "Nihče ni mogel zagotoviti bukovega: ta bi bil bistveno bolj bukov kot jelša. Tudi v peči bi lepše dišal." A glasbeniki, ki že od leta 2004 navdušujejo s svojimi besedili in čustvenim nabojem, "bukovine kot glavnega konstrukcijskega elementa neke naslednje izdaje" ne izključujejo.

Turneja Tiho, ki se bo prihodnjo sredo, 10. oktobra, začela v ljubljanskem Ortu baru, nadaljevala pa v Šentjerneju, Mežici, Izoli, Velenju, Kranju, Celju, Mariboru, Semiču, Novem mestu in drugje, bo oboževalcem in občasnim poslušalcem Dneva D poleg omenjene izdaje ponudila z "žlicami in bisernicami" predelane znane uspešnice in nekatere spregledane komade, je obljubil Sekulović. "Za sladokusce predstavljamo tudi nabor povsem novih skladb. Na resen način delamo zabavno glasbo, skozi njo pa razgaljamo marsikaj intimnega, od globokih čustev do burkaškega olajšanja," so še napovedali.

Megalomanske glasbene podvige v dvoranah z visokim stropom so raje zamenjali za manjša prizorišča - ker so jim ljubša. Želijo, da jih ljudje vidijo v oči, ker te ne lažejo, so poudarili.