Po besedah glavnega tajnika Sindikata izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štruklja se zdi, da so geslo letošnjega dneva učiteljev Postavite se za učitelje! napisali v Sloveniji, saj zelo dobro izraža tisto, kar šolniki nujno potrebujejo. "To je razumevanje, da je izobraževanje skupno dobro in človekova pravica, zato ne pristajamo na usmeritev države, ki iz izobraževanja dela eno od osrednjih žrtev gospodarske in družbene krize," poudarja Štrukelj.

Bitka za položaj javnega izobraževanja

Spomnil je na stališče civilnih družb s področja izobraževanja, da nas iz krize lahko reši zgolj povečanje vlaganj v izobraževanje, znanost in kulturo. To menijo tudi številne druge evropske države, ki so izobraževanje ali izločile iz varčevalnih ukrepov ali pa celo povečevale sredstva zanj.

Omenil je tudi konflikt z ministrom za izobraževanje Žigo Turkom, ki trdi, da je slovenski izobraževalni sistem prerazkošen, in ga označil "kot bitko za položaj javnega izobraževanja".

Ob tem je navedel publikacijo Education at a Glance 2012 Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki po njegovih besedah kaže, da slovenski izobraževalni sistem glede standardov in normativov, plač učiteljev in denarja, ki ga namenjamo za izobraževanje, ni prerazkošen. To je podkrepil s podatkom o plačah učiteljev, ki so pod povprečjem OECD.

Janez Janša je "svetovni prvak v diskreditaciji izobraževalcev"

V Svizu po besedah Štruklja pričakujejo, da bo vlada, zlasti minister Turk, opustil poskuse "diskreditacij". "Če minister verjame v neoliberalno ideološko mantro, da lahko varčevanje na izobraževanju pripelje do gospodarske rasti, naj pošteno pove, ne pa da poskuša skriti cilj te ideološke opredelitve za nekimi manipulaciji in podatki," pravi Štrukelj.

Po njegovem je "svetovni prvak v diskreditaciji izobraževalcev" še vedno predsednik vlade Janez Janša s trditvijo, da visokošolski učitelji delajo po štiri ure na teden. A kot kaže, ti poskusi po navedbah glavnega tajnika Sviza zaenkrat učiteljstvu ne škodijo. Sodeč po slovenskem javnem mnenju so šole na tretjem mestu po zaupanju, navaja.

Ohranitev standardov in normativov

V Svizu bodo še naprej vztrajali na ohranitvi standardov in normativov ter poskusili doseči, da varčevanja ne bo na račun izobraževanja. Če bo slednje ogroženo, se bodo šolniki, tako kot v preteklosti, z vsemi razpoložljivimi sredstvu uprli, zagotavlja Štrukelj.

Konferenco je zaključil s citatom iz Unescovih priporočil o statusu učiteljev, zaradi katerega je 5. oktober postal dan učiteljev: "Sodelovanje šolskih oblasti in učiteljskih združenj je bistvenega pomena za blagor učenca in družbe nasploh".

Predsednica Sviza Jelka Velički pa je predstavila dan učiteljev, ki ga bodo v Sloveniji tudi letos obeležili s številnimi dogodki. Ob tem dnevu svetovne organizacije s skupno izjavo opominjajo na ključno vlogo vzgojiteljev in učiteljev pri doseganju ciljev v projektu Izobraževanje za vse.