Potem so prišli lepši časi, saj so dvorec obnovili, sobane so se zopet napolnile z gosti, smehom in obloženimi mizami, duh Vinko, vesel, ker ne živi več osamljeno in v pomanjkanju, pa je danes prijazen. Ivana Kolar je kot otrok hodila s starši na kopanje v Tuhelj. Spomni se živih barv in vonjev. Danes je tam vsak dan - Ivana Kolar je namreč direktorica Term Tuhelj, v sklop katerih sodi tudi Mihanovićev dvorec.

Začetek s 30 sobami

Turizem v Tuhelju se je začel razvijati v 50. letih minulega stoletja, ko so na starem izviru termalne zdravilne vode uredili kopališče, saj v Tuhelju ni vrtin, termalna voda izvira pod dvorcem in zgradili novo poslopje s 40 sobami. Trideset let pozneje so zgradili še tri hotelske objekte, tri termalna središča tega območja, in sicer Tuhelj, Krapinske in Stubičke toplice, pa so se dogovorila in si razdelila področja dela. V Tuhelju so se posvetili predvsem športnorekreacijski dejavnosti, v Krapinskih toplicah zdraviliški, v Stubičkih pa kongresnemu turizmu. Prav pred letošnjim poletjem so odprli nov del hotelskega kompleksa, ki ima štiri zvezdice in najsodobneje opremljene kongresne dvorane, njihovi bazeni in wellness center pa so tako in tako že nekaj časa med največjimi in najboljšimi daleč naokoli. Njihovi gostje so v veliki večini domači obiskovalci, Hrvatje, približno 15 odstotkov je Slovencev, sledijo Italijani, Avstrijci in Nemci, vedno več je gostov iz Bosne in Hercegovine, v zadnjem času pa tudi Srbije. Veliko imajo stalnih gostov, vse več tudi iz Slovenije.

Lokalni okusi, znani vinarji

"Vedno želimo povezati terme z okoljem, v katerem smo, zato gostom predstavljamo tradicijo, kulturne in druge znamenitosti območja. Med drugim se trudimo pri hrani, da približamo gostom kulinariko Zagorja, pa tudi na vinski karti prevladujejo vina okoliških vinarjev," je povedala direktorica. Glavna kuharica hotelov, torej tudi Mihanovićevega dvorca, je Ana Bat. Do leta 1984 je delala v kuhinji na Otočcu v Sloveniji. Pravi, da je bila to dobra šola. "To se je poznalo tudi v tem, da ob prihodu v Tuhelj nisem bila več začetnica in nisem nikoli le lupila krompirja, ampak sem začela kot kuharica. Kmalu sem napredovala v vodjo izmene, zdaj pa sem že nekaj časa glavna kuharica. Trudim se, da bi v okviru kreativne kuhinje združili lokalne okuse in jedi s sodobnimi trendi, seveda pa jedilnik prilagajamo letnim časom."

Vedno kaj novega

Ana je vedno najbolj zadovoljna, ko pripravi kaj novega. Takrat sedejo skupaj za mizo, poskusijo novo jed, dajo pripombe in jed gre na jedilni list. Najraje sicer pripravlja jedi z mesom. Zelenjavo, sadje in meso nabavljajo v okolici, začimbe pa imajo sveže na vrtu. V dvorcu gostijo precej uglednih gostov, veliko jih pride k njim prek protokola - tu so gostili že številne predsednike, tudi slovenskega, z izvrstno hrano, ki so jo pripravljali pod nadzorom Ane Bat, so pred kratkim pogostili tudi norveški kraljevski par. Velikokrat pa v restavracijo dvorca pridejo tudi sicer znane osebnosti iz sveta zabave, s kulture, znanosti, športa, umetnosti... V teh časih sicer ni vedno prav lahko prepoznati premožnega ali uglednega gosta, vendar Ana kar dobro ve: "Vsi gostje, ki nekaj pomenijo, so dostojni, prijazni, povsem normalno se obnašajo in so pozorni do osebja. Navadno na koncu pohvalijo jedi ali nam celo pozneje pišejo, da so bili več kot zadovoljni. Kako to godi, kako smo veseli vsakega takšnega odziva! No, tisti, ki so zgolj prepričani, da so pomembni in ugledni, pa imajo stalne pripombe, kritizirajo vsevprek, so glasni in mislijo, da so edini v jedilnici. No, tudi takšni morajo biti."

"To je to!"

Igor Kobelščak je nepogrešljiv sestavni del strežbe v dvorcu. Na vprašanje, kako mu je všeč služba, je nasmejan preprosto odgovoril: "To je to." Ni čudno, Igor je pravzaprav rojen za to službo: vedno nasmejan, v nekaj tujih jezikih vam pove, kaj imajo na jedilniku, kaj velja poskusiti, kako kakšno hrano pripravljajo in katere so značilnosti lokalne kuhinje. Naredil je tudi sommelierski izpit, zato je njegova pripoved o vinih, ki jih imajo, več kot zanimiva. "Naši gostje so bolj zahtevni, vendar se v veliki večini prepuščajo predlogom. V restavraciji lahko gostje naročijo tudi zgolj deciliter kakovostnega vina, ne da bi morali za to naročiti celo buteljko. V dobro založeni vinoteki sicer pripravljamo pokušnje - približno uro in pol traja uživanje v vodeni pokušnji vin, na pladnju pa je seveda vedno kakšen prigrizek," je povedal Igor, nato pa poskrbel za svojevrsten sprehod prek palete kakovostnih vinarjev: "V vinoteki dvorca imamo kakovostna vina sedmih lokalnih vinarjev, pa tudi vina z območja celotne Hrvaške in iz tujine, tudi iz Slovenije. Kakovost vin se je na tem območju v zadnjem desetletju, dveh v resnici izjemno povišala. Naši vinarji dobivajo vse bolj prestižne nagrade in, če se pošalim, zdaj že težko dobiš navadno vino za gemištek."