Glavni namen je razprodaja premoženja

Vlada sploh ne skriva več, da je glavni namen ustanavljanja holdinga, s katerim se bo vse upravljalce državnega premoženja združilo pod eno streho, razprodaja premoženja, je danes novinarjem dejal Lukšič. Lobistov, ki se oglašajo s ponudbami - tako levih kot desnih -, kar mrgoli, je dejal.

Izvedeti je mogoče celo, kakšne so provizije za vsa ta podjetja in koliko bomo kdo dobil. "Radi bi se okrepili tisti, ki so morda zamudili prvo in drugo privatizacijo," je dejal Lukšič.

V SD bi radi ustanovitev holdinga ustavili in "stvar peljali ne v razprodajo temveč v iskanje resnih partnerjev". Lukšič je kot primer izpostavil Luko Koper: naj nekdo pride z denarjem, družbo dokapitalizira in pripelje nove partnerje, je dejal. A vlada bo priredila pogoje razpisa določenemu ponudniku in tisti, ki bo prodajo organiziral, bo pobral provizijo, se boji Lukšič.

Tisti, ki nadzorujejo javno mnenje, imajo namreč denar

DZ je zakon o Slovenskem holdingu sprejel v petek, v Sindikatu delavcev energetike Slovenije pa so v ponedeljek napovedali, da bodo začeli zbirati podpise v okviru pobude za zahtevo razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu. Referendum bi imel za Slovenijo pozitivne posledice, je prepričan Lukšič. To bi namreč pomenilo, da se ne bi ukinila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je narejena za upravljanje premoženja, ne pa za razprodajo kot holding.

Vendar pa je podpora referendumu slaba, ugotavlja Lukšič. Tisti, ki nadzorujejo javno mnenje, imajo namreč denar. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi pameten zakon o upravljanju državnega premoženja," je še dodal.