Banka Slovenije podpira napore vlade, da očisti bilance v bankah, predvsem v tistih v pretežni državni lasti, je Kranjec dejal na današnji novinarski konferenci, na kateri je s sodelavci predstavil oktobrsko poročilo o cenovni stabilnosti.

A guverner meni, da obstaja cenejša rešitev od ustanovitve posebne družbe za upravljanje slabih bančnih terjatev, ki jo predvideva zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, katerega sprejem se pričakuje v torek v DZ. "Menimo, da bi bila cenejša rešitev neposredna dokapitalizacija bank in poiskanje neke sheme, v kateri bi ali banke same ali v okviru neke skupne institucije v zasebni lasti lahko dosegle boljši izplen iz slabih terjatev, kot bo morda možno v primeru, da se ustanovi neka popolnoma nova institucija," je dejal.

"Kazalo bi razmisliti o različnih rešitvah glede upravljanja prevzetih terjatev"

Vsaka sanacija bank bo pomenila povečanje zadolževanja države, bodisi v obliki poroštva ali kasneje v obliki izdaje vrednostnih papirjev, se je strinjal Kranjec. Vendar pa bi kazalo razmisliti o različnih rešitvah glede upravljanja prevzetih terjatev, če bi analize pokazale, da bi bilo cenejše za državo. "Nam gre za to, da bi bila ta rešitev cenejša," je dejal.

Najenostavnejša in najcenejša oblika je verjetno dokapitalizacija, je dodala viceguvernerka in članica Sveta Banke Slovenije Mejra Festić. V tujini ni bila praksa, da bi države, kjer so bile države večinski lastnik bank, prenašale slabe terjatve na holding, namesto da bi banko dokapitalizirale, je pojasnila.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je po Kranjčevih besedah nastajal v preveliki naglici, pri tem pa se ni preučilo vseh potencialnih nevarnosti. Treba bi bilo tudi doreči, katere terjatve se bo prevzelo in po kateri vrednosti.

Banka Slovenije se bo glede kazni pritožila na upravno sodišče

Glede pred kratkim izrečene kazni Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v višini 5000 evrov, ker naj bi ji Banka Slovenija ne posredovala zahtevanih podatkov, pa je Kranjec dejal, da se bodo pritožili na upravno sodišče in to bo zagotovo presodilo v njihovo korist. ATVP je Banko Slovenije zaprosila za tajno poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ker da preverja, ali sta dve banki pravilno poročali. Ker pa kaj takšnega v poročilu ni navedeno, so v Banki Slovenije presodili, da poročilo agenciji ne bo nič koristilo. "Oni pa so presodili, da poročila ne želimo izročiti in so izdali odločbo o kazni," je povzel Kranjec.