Predhodne raziskave so pokazale, da bodo spreminjajoče se temperature morja vplivale tako na poselitev kot razmnoževalne sposobnosti pri veliko vrstah rib. Nova študija pa kaže na to, da bo segrevanje močno vplivalo tudi na velikost rib.

Znanstveniki so razvili računalniški model, da bi videli, kako bodo ribe reagirale na nižje stopnje kisika v vodi. Uporabili so podatke iz enega od scenarijev "v primeru večjih emisij", ki so jih razvili pri Medvladnem odboru za podnebne spremembe (IPCC).

Čeprav ti podatki predvidevajo relativno majhne temperaturne spremembe na dnu oceanov, so učinki sprememb na velikost rib "nepričakovano veliki". Kot je za BBC News povedal dr. William Cheung, je pri teh spremembah ključna stopnja kisika v vodi. "Višje temperature neposredno vplivajo na povečanje metabolizma pri ribah. To pomeni, da bodo ribe za običajne telesne aktivnosti potrebovale več kisika. Tako pa jim bo zmanjkalo kisika za rast," je razložil Cheung.

Ekipa raziskovalcev je s pomočjo modela tudi napovedala, da se bo veliko vrst rib premaknilo proti Zemljinima poloma. Na desetletje bi ta premik znašal okoli 36 kilometrov. "V Severnem morju bi lahko v prihodnosti pričakovali več manjših rib iz tropskih voda," je razložil Cheung.

Avtorji študije sicer samo opozarjajo na številne omejitve pri svoji raziskavi, vključno z nezanesljivostjo predvidevanj glede podnebja in oceanov. Cheung je za BBC poudaril, da bodo vsekakor potrebne nadaljnje raziskave.