Za tehniko običajno pravijo, da je v službi ljudstva, a nekateri bi jo slednjemu z dekreti odrekli

Največji judovski praznik, ko v Izraelu ne deluje nobena televizijska ali radijska postaja, ko so zaprti letališča, trgovine in podjetja ter je ukinjen javni transport, je vpliven ortodoksni rabin izkoristil za poziv k uničenju pametnih telefonov. Štiriinosemdesetletni Chaim Kanievsky znotraj svoje verske skupnosti že dlje časa vodi kampanjo odpovedovanja kvarnim vplivom zunanjega sveta, še posebej prek interneta, četrtkov jom kipur oziroma spravni dan pa je začinil z dekretom, ki prepoveduje uporabo iphonov, ter pozval vernike, ki ga že posedujejo, naj ga nemudoma zažgejo. Verski časnik Jated Niman je objavil dekret na prvi strani, medtem ko so se glavni izraelski časopisi na široko razpisali o novem nestrpno pričakovanem Applovem pametnem telefonu iphone 5.

Med Izraelci so mobilniki in druge tovrstne komunikacijske napravice tako priljubljeni, da ima človek na ulici občutek, da so sestavni del njihovih rok ali ušes, vendar se krepi tudi skrajno ortodoksna judovska manjšina, ki skrbno bdi nad tradicionalnim načinom življenja in nasprotuje vplivom sekularizirane večine. Ugašanje televizorjev in računalnikov v izogib prizorom, ki načenjajo njihove vrednote, ni neobičajno, odpor proti novim komunikacijskim napravam pa je v porastu tudi med vernimi Judi po svetu. Maja letos se jih je v tradicionalnih črnih oblačilih več tisoč zbralo na newyorškem stadionu, da bi prisluhnili znanim rabinom pri njihovih kritikah nemoralnih vsebin, dosegljivih prek računalnikov in pametnih telefonov, dogajanje pa so v živo prenašali zbranim judovskim vernikom v Londonu in Jeruzalemu. Tokratnemu dekretu izraelskega rabina so sledili tudi pozivi z velikih plakatov v jeruzalemskih ortodoksnih četrtih z zahtevami, da iz skupnosti izključijo člane, ki uporabljajo pametne telefone, ter da svojim otrokom ne dovolijo druženja z otroki iz iphone družin.

No, računalniki niso napoti samo ortodoksnim rabinom, ampak še komu. V parlamentu nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein so se odločili za prepoved prenosnikov, ker da poslanci z glasnim tipkanjem po njih motijo zbranost drugih pri pomembnem parlamentarnem odločanju. Predstavnika Piratske stranke Patricka Breyerja in Torgeja Schmidta je prepoved pripravila do tega, da sta se na seji pojavila s klasičnim pisalnim strojem, predsednik parlamenta Klaus Schlie pa jima je repliciral Franceta Bučarja z "ne mi tukaj afne guncat". Kakor koli, tehnika (prislovično) vendarle ni za vsakogar v službi ljudstva.