Uvodno besedo je imela ustanoviteljica Državljanskega gibanja dr. Mamphela Aletta Ramphele, akademičarka, poslovna voditeljica, zdravnica, pisateljica in pomembna osebnost južnoafriške transformacije, ki je govorila o dialogu med JAR in Srednjo in Vzhodno Evropo. Dr. Ramphele je poudarila podrobnosti v demokratičnem razvoju, rekoč: "Afričani se (pre)pogosto počutijo manjvredne, zato se preveč zgledujejo po Zahodu, namesto, da bi se zgledovali po regiji Srednje in Vzhodne Evrope, ki ji je bližja po svojih izzivih in razvojnih modelih.

Managerske šole bi po njenem morale posvetiti večjo pozornost izobraževanju voditeljev v politiki. Vodenje na vseh področjih je kritični faktor razvoja. Južnoafriško republiko lahko popeljejo naprej samo inovativni, izobraženi in motivirani voditelji, torej ravno takšni, kot jih morajo vzgajati poslovne šole. Vodenje na vseh ravneh je kritični faktor razvoja, ki lahko popelje našo državo naprej, zato bi morale šole večjo pozornost nameniti izobraževanju političnih voditeljev. V bistvu bi se morali izobraževati skupaj in spreminjati svoj 'mind-set'," je dejala dr. Ramphele, ki so jo organizatorji razveselili s slovenskim izdelkom: obtežilo papirja, ki ga je izdelala Steklarna Rogaška. Obljubila, je da bo Slovenijo zagotovo tudi osebno obiskala.

Med številnimi eminentnimi predavatelji konference sta nastopila tudi Sullivan O'Caroll, direktor družbe Nestle v Južnoafriški republiki, in prof. John Powell, direktor Poslovne šole Univerze Stellenbosch iz Južne Afrike. Ta je izrazil veselje nad vplivom združenja CEEMAN tudi zunaj svojih izvornih meja. Med osrednjo Evropo, Južno Afriko, Indijo in Južno Ameriko je namreč veliko sorodnih točk, predvsem pa so impresivni izobraževalni potenciali. "Osebno sem zelo navdušen, da CEEMAN prevzema vlogo predstavnika poslovnih šol v državah vzhajajočih gospodarstev," je še dejal Powell.

Z rezultati konference je izredno zadovoljna tudi prof. Danica Purg, predsednica CEEMAN-a in IEDC-Poslovne šole Bled. "Ne samo zaradi velikega števila udeležencev, temveč predvsem zaradi splošnega sklepa konference, da mora managersko izobraževanje prispevati khitrejšemu razvoju družbe in boljšemu vodenju države in poslov. In tudi zato, ker je Slovenija dobila veliko pozornost v medijih, kar bo gotovo prispevalo k večji prepoznavnosti slovenskega gospodarstva v JAR," je povedala Purgova.