Bogovič je povedal, da gre pri odstrelu volkov za eno od tem, ki je zelo aktualna, in kadarkoli se o njej spregovori, nastane velika javna polemika. "Tudi sam sem bil obsut s številnimi elektronskimi sporočili na to temo," je dejal. Dodal je, da sta odlok pripravila Zavod za gozdove Slovenije in Zavod RS za varstvo narave.

Ministra so k sprejetju moratorija na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/2013 s peticijo pozvali v skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen. Z njo želijo doseči vzpostavitev sistema varstvenega upravljanja volka. Svoj poziv k moratoriju na odstrel volkov je danes predstavila tudi Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera.

V skupnosti tretji člen so v sredo zapisali, da ministrstvo za kmetijstvo in okolje v teh dneh pripravlja načrt odstrela volkov in medvedov za načrtovalsko obdobje 2012/2013. V njem predlaga odstrel 10 volkov, kar je po mnenju pobudnikov peticije povsem nesprejemljivo, saj je po zadnjih podatkih študije SloWolf v Sloveniji le še od 32 do 43 volkov.